reklama

Diabetická noha, bolest kloubů, snížení hustoty kostí. Jak cukrovka může ovlivnit vaše končetiny?

reklama

Takřka 900 tisíc Čechů trpí diabetem, mnozí z nich však nenavštěvují lékaře. Neléčená nebo špatně léčená cukrovka přitom může způsobovat celou řadu komplikací, včetně problémů s pohybovým aparátem nebo takzvané diabetické nohy. Jaké problémy s končetinami může trvale vysoká hladina cukru v krvi způsobovat?

Diabetes mellitus neboli cukrovka patří mezi nejrozšířenější choroby na světě, trpí jí každý jedenáctý dospělý člověk na světě. Vysoká hladina glukózy v krvi přitom způsobuje řadu přidružených zdravotních komplikací: postižení cév, kardiovaskulární onemocnění, může vést k mrtvici, selhání jater, onemocnění očí (tzv. diabetická retinopatie či zvýšené riziko šedého zákalu), nefropatii (onemocnění ledvin) a neuropatii, tedy postižení nervů, obvykle v oblasti dolních končetin.

Právě takzvaná diabetická noha je častou komplikací, která cukrovkáře ohrožuje. „Syndrom diabetické nohy je postižení tkání nohy. Jedním z nejčastějších projevů je ulcerace – vředy, gangrény, záněty, stavy po amputacích prstů… Je spojená mnohdy s neuropatií a různým stupněm ischemie (nedokrvení) dolních končetin. Postihuje 15–25 % diabetiků a jedná se o poměrně závažnou komplikaci,“ vysvětluje MUDr. Andrea Němcová, Ph.D z pražského Diabetologického a endokrinologického centra DiaVize. Nehojící se rány v oblasti dolních končetin mohou vést až k amputaci.

Problémy s pohybovým aparátem
Diabetická noha není jediným postižením nohou, které může diabetikům ztrpčovat život. Onemocnění má i celkový vliv na pohybový aparát. „Na rozvoji kloubních a kostních změn se podílí patologický metabolismus pojiva, tvorba nekvalitního kolagenu, poruchy prokrvení, porucha metabolismu vápníku a diabetická neuropatie (postižení nervů). Dochází ke zhoršenému odbourávání pojiva, a tím ke ztluštění kloubních pouzder, šlach a vazů, což může mít za následek kloubní kontraktury, sníženou pohyblivost či bolesti. Dalším důsledkem je zvýšená lomivost kostí a riziko zlomenin,“ vyjmenovává možné komplikace MUDr. Němcová.

Jejich výskyt závisí na kompenzaci cukrovky, v některých studiích se udává až 30% prevalence u pacientů s diabetes mellitus 1. typu. „Nejvíce jsou postiženy nohy – jedná se o omezenou pohyblivost kloubů, tzv. limited join mobility (LJM), nebo Charcotovu osteoartropatii – a ruce (LJM – cheiroartropatie, Dupuytrenova kontraktura, syndrom karpálního tunelu, scleroderma diabeticorum). Dále pak ramenní klouby (syndrom zmrzlého ramene) a páteř. Dochází ke snížení kostní hustoty (osteopenie, osteoporóza), častěji se vyskytují krystalické artropatie, například dna,“ doplňuje specialistka.

 Jaké jsou možnosti léčby?
Základem předcházení široké škály komplikací spojených s cukrovkou, včetně těch, která se týkají pohybového aparátu, je důsledná kompenzace diabetu. V první řadě se jedná o dlouhodobé udržení hladin krevního cukru v normálním rozmezí, což u zdravého člověka představuje 4 – 6 mmol/l. Je důležité se vyvarovat dramatických vzestupů a pádů této hodnoty a dále dbát na doporučení diabetologa, který individuálně nastaví vyvážený jídelníček, pohybové aktivity a případnou redukci váhy. „Pacienti by si měli udržovat ideální tělesnou hmotnost a pravidelně se hýbat, aby předcházeli snížené pohyblivosti kloubů. V případě bolestí či omezení pohyblivosti se léčba neobejde bez spolupráce s revmatologem. Při pokročilých změnách přichází na řadu metody fyzikální terapie, případně analgoterapie; chirurgická léčba je hlavní pomocí u syndromu karpálního tunelu či Dupuytrenovy kontraktury,“ nastiňuje možnosti léčby diabetoložka Němcová z DiaVize.

Pomohou kloubní přípravky?
Řada diabetiků se při problémech s pohybovým aparátem rovněž uchyluje k užívání kloubních přípravků. Mohou být účinné? A jsou vůbec pro diabetiky vhodné? „Pomalu působící přípravky (např. kyselina hyaluronová, chondroitin sulfát, glukosamin sulfát) lze užívat bez zásadního rizika, nicméně je vždy vhodné zkonzultovat postup s lékařem,“ říká MUDr. Němcová a zároveň dodává, že užívání kloubních přípravků by u diabetiků mělo být vždy součástí komplexní terapie, nikoliv stát jen samo o sobě bez širšího kontextu.

Mezi přípravky, které obsahují chondroitin sulfát, se řadí třeba Condrosulf. Glukosamin sulfát je obsažen zase například v doplňku GS Condro Diamant. Efekt uvedených látek je pozvolný a nastupuje řádově v průběhu 2–6 týdnů. Tato nevýhoda je však vyvážena dobrou tolerancí i bezpečností těchto látek – jsou totiž běžnou součástí kloubů. Další výhodou je trvání efektu po dobu nejméně dvou měsíců po ukončení terapie, což umožňuje přerušované podávání v jedné až dvou léčebných sériích ročně.

Jak můžete předcházet problémům s diabetickou nohou?

  • Noste kvalitní, tzv. profylaktickou obuv. Nevhodná, nepadnoucí obuv je nejčastější příčinou vzniku defektů!
  • Pravidelně kontrolujte chodidla, případně i obuv, zejména při snížené citlivosti nohou. 
  • Dbejte na pravidelnou hygienu a péči o nohy.
  • Pravidelně nohy ošetřujte, ideálně medicinální pedikúrou určenou pro diabetiky. 
  • Vyhýbejte se poranění. Nechoďte bosi!
  • Zahajte včas léčbu plísňových onemocnění kůže a nehtů či drobných poranění.
  • Zanechte kouření. 
  • Dbejte na správnou kompenzaci cukrovky.
  • Docházejte na pravidelná vyšetření rizik syndromu diabetické nohy u ošetřujícího diabetologa nebo na podiatrii (seznam najdete na www.diab.cz).
  • V případě vzniku obtíží (otok, horečka, nehojící se defekt, změna barvy kůže, praskliny, nově vzniklé deformity…) ihned kontaktujte odborníky.

Foto: Pixabay

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama