reklama

Letní otoky a křečové žíly: Kdy je nejvyšší čas začít řešit problémy oteklých nohou?

reklama

Křečové žíly. Oteklé až hrudkovité žíly modré barvy. Problém, který kromě toho, že je nehezký a esteticky nepříliš ladící k sukni či šortkám, je také onemocněním, které bolí a může vést k velkým zdravotním potížím. Křečové žíly se neobjeví jen tak a z ničeho nic. První varování může přijít nenápadně v podobě nočních křečí nebo oteklých nohou.

Kromě toho, že to je nejvyšší čas vyměnit dlouhé stání a dopřát nohám odpočinek, je to také tzv. „nulté stádium“, kdy je potřeba navštívit svého lékaře. Křečovými žílami totiž volání těla o pomoc nekončí. Jak tyto zdravotní komplikace vidí odborníci? Kdy je tedy nejvyšší čas začít řešit problémy oteklých nohou? „Co nejdříve. Otoky, brnění, křeče a eventuální další nepříjemné pocity v oblasti nohou mohou signalizovat počínající žilní onemocnění. Ze studií, které se uskutečnily v našich ordinacích, víme, že některým ze symptomů chronické žilní nemoci trpí každý druhý dospělý Čech,“ říká na úvod MUDr. Vojtíšková, praktická lékařka z Prahy.

Horko, sedavé zaměstnání nebo dlouhé stání je velkou zátěží na žilní systém. To je důsledkem toho, že žíly dolních končetin dostatečně rychle nedokážou odvádět krev z nohou zpět k srdci. Část krve se proto hromadí v končetinách, kde způsobuje otoky, bolest nebo pocit tíhy – „olověné nohy“. Dalšími faktory může být riziko dehydratace nebo delší cestování.

Nejde o nic neobvyklého
Otoky nohou jsou poměrně běžné. Chronické žilní onemocnění, které za nimi může stát, začíná nenápadně a z „pouhých“ nohou „jako konve“ mohou vzniknout otoky trvalé, metličky, křečové žíly, kožní změny nebo dokonce bércové vředy.

„O léčbě se rozhodujeme podle pokročilosti onemocnění a míry subjektivních obtíží pacienta. Základem léčby jsou konzervativní metody. Kromě režimových opatření to jsou dále kompresivní léčba a farmakoterapie. Kompresivní léčba spočívá v pravidelném nošení punčoch, které zabraňují žilnímu přetížení, zlepšují subjektivní potíže nemocného a jsou prevencí vzniku varixů (křečových žil) a otoků. Třetím pilířem jsou léky venofarmaka, působící na žilní stěnu a zlepšující odtok krve. Režimová opatření ani kompresivní léčba nejsou u našich pacientů příliš oblíbené, i když jsou účinné. Pacienti preferují užívání venofarmak. Chronická žilní nemoc je celoživotní progredující s věkem, k zabránění rozvoje onemocnění je tudíž doporučena léčba dlouhodobá a kontinuální.“

Foto: Pixabay

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama