reklama

Pacienti s roztroušenou sklerózou zasadili v červnu stovky slunečnic

reklama

Stovky slunečnic zasadili v posledních dnech pacienti s roztroušenou sklerózou (RS) společně s lékaři, sestrami a svými přáteli po celé České republice. Upozornili tím na svoji závažnou nemoc, kterou v Česku trpí více než 20 tisíc lidí. Akci s názvem Rozsviťme Českou republikou zorganizoval Nadační fond IMPULS (NFI) společně s pacientskou organizací Unie Roska na více než 5 místech v Česku.

„Naším dlouhodobým tématem je myšlenka, že proti RS jdeme společně a život s ní nekončí. To se týká pacientů, kteří se s nemocí musí vyrovnat, žít a bojovat, ale také lidí v jejich okolí, pro které by nemoc neměla být tabu a neměla by vést k vyřazení pacientů na okraj. Chceme šířit povědomí nejen o RS, ale také o tom, že nesmíme podceňovat jakékoli zdravotní komplikace a příznaky, protože u jakéhokoliv závažného oneocnění je důležitá včasná diagnostika,vysvětluje Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který akci organizoval ve spolupráci s regionálními pacientskými organizacemi Roska. „I přes omezení způsobená situací kolem koronaviru jsme letos v Česku zasadili a rozdali stovky slunečnic. Sázet chceme ale i nadále. Nevzdáváme to, stejně jako to nevzdávají pacienti, lékaři, sestřičky a všichni blízcí. Celkem chceme letos zasadit 700 slunečnic, pro 700 nově diagnostikovaných pacientů,“ doplňuje.

NFI dlouhodobě šíří osvětu o RS a pomáhá pacientům v obtížné životní situaci. „Práce našeho nadačního fondu začíná tam, kde končí možnosti zdravotního pojištění. Pacienti potřebují pochopení, rovný přístup, ale také dostupnou komplexní léčbu – fyzioterapii a psychoterapii. Lidé mohou pacienty s RS podpořit prostřednictvím DMS nebo darem přes platební portál na našich webových stránkách www.nfimpuls.cz, přibližuje Bémová.

Na akci Rozsviťme Českou republiku navazuje výtvarná soutěž, do které se zapojí jak předškolní, tak školní děti. Své výtvory mohou malí umělci zasílat na adresu NFI do konce září. Odborná porota poté soutěž vyhodnotí. Tématem letošního ročníku je slunečnice a téma „Z pohádky do pohádky.“ „Květ slunečnice vyvolává nejen dobrou náladu a pohodu, ale také naději. Podobně jako se otáčí slunečnice za sluncem, i pacienti s RS v naději doufají, že se najde lék na jejich onemocnění,“ říká Bémová. NFI vyhlašuje také literární soutěž tentokrát s tématem „Slunečnice – a pořád jsem to já“.  Zájemci z řad studentů i dospělých se do ní mohou zapojit rovněž do konce září.

RS je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému. Příčina nemoci, která většinou propuká v mladším věku, není dosud známa. Pro nemoc, jež častěji postihuje ženy, je typické střídání atak a klidových stavů. Vzhledem k tomu, že je střídání fází nepředvídatelné, je velice komplikovaná léčba i prevence nemoci. Podle lékařů jsou kromě genetické dispozice rizikovými faktory EB virus (Epsteina-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D. Neléčené onemocnění způsobuje do 10–20 let invaliditu u většiny pacientů. Průběh nemoci je však možné zásadně ovlivnit včasným nasazením moderní léčby spolu s aktivním pohybem.

Foto: archiv

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama