reklama

Otrava z jídla není v létě nic neobvyklého. Naučte se jí předcházet

reklama

Díky teplému počasí může v létě snadno dojít ke kontaminaci potravin. Nenechte si zkazit letní zábavu nevolnostmi ze zkaženého jídla. Přečtěte si několik tipů, jak zajistit bezpečnost potravin během vysokých teplot.

Grilování s rodinou či přáteli, pikniky a kempování k létu neodmyslitelně patří. Pohodovou atmosféru však mohou narušit nevítaní hosté – tentokrát nemáme na mysli vaše sousedy. Tito přicházejí ve formě bakterií, vyskytujících se v potravinách, které se díky vysokým teplotám rychle rozmnoží a nejrůznější pokrmy se tak mohou stát pro vaše tělo nebezpečnými.

Škodlivé bakterie v potravinách se množí rychle již při pokojové teplotě, jako kritická se pak udává teplota kolem 32°C. Procesu množení bakterií může zamezit skladování v chladném prostředí, k jejich zničení dochází také při vaření. Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife doporučuje: „Při letním pohoštění se řiďte základním pravidlem – uvařená jídla udržujte do servírování v teple, naopak studená jídla vložte do chladničky.“

4 tipy pro správné zacházení s potravinami během letních měsíců

  1. Maso patří do chladícího boxu / tašky

Pokud se chystáte grilovat mimo domov, je důležité umístit čerstvé potraviny (především maso) do chladícího boxu nebo tašky. Maso nejprve naložte do připravené marinády a uchovejte ho v plastové krabičce nebo uzavíratelnému sáčku, tak abyste zabránili kontaktu s dalšími potravinami. „Správné skladování masa při grilování je zásadní, nechceme, aby se jeho šťávy dostaly na zeleninu nebo ovoce,“ dodává Bowermann. Chladící box vyplňte co nejvíce balíky ledu, aby vše zůstalo co nejdéle čerstvé.

  • Pozor na nedopečené maso

Při servírování se ujistěte, že je maso dobře propečené. Často se na první pohled zdá, že je hotové, ale při rozkrojení zjistíte, že je uprostřed ještě syrové. Pokud chcete samotné grilování urychlit, můžete kousky masa předvařit a po vychladnutí je vložit do plastového sáčku společně s marinádou. Díky tomu bude pokrm nejen rychleji hotový, ale maso se bude také rovnoměrněji propékat a nepustí tolik šťávy.

  • Znovupoužití marinády

Používáte zbylou marinádu z masa nebo ryb jako omáčku k hotovému pokrmu? Tak na to zapomeňte. Jelikož marináda přišla do styku se syrovým nebo tepelně nedostatečně upraveným masem, mohla by v sobě skrývat škodlivé bakterie, které by vám mohli způsobit žaludeční nevolnosti.

  • Řiďte se pravidlem 2-2-4

Extra porce, které se při grilování nesnědí můžete uchovat do dalších dnů, jen si dejte pozor na správný způsob. Řiďte se pravidlem 2-2-4 – dvě hodiny, dva palce (cca 5 cm), čtyři dny.

Dvě hodiny představují čas, kdy mohou tepelně upravené pokrmy zůstat při pokojové teplotě, aniž by došlo k jejich zkažení. Stejná doba se uplatňuje v případě čerstvých potravin uchovávaných v ledničce. Pokud je však teplota ovzduší vyšší než 32 °C, je třeba tento čas zkrátit na polovinu. Po vypršení je třeba pokrm uložit do chladničky nebo ho zamrazit. Pokud jste zrovna mimo domov, uložte zbylé jídlo do chladícího boxu.

Dva palce neboli pět centimetrů určují ideální hloubku nádoby, ve které byste měli hotové pokrmy skladovat. Vychladnou tak rychleji a rovnoměrně, než když je umístíte do příliš hlubokých krabiček.

Poslední část tohoto pravidla říká, že byste uskladněné, chlazené jídlo měli zkonzumovat maximálně do čtyř dnů. Po uplynutí této doby již pravděpodobně obsahuje celou řadu bakterií, které mohou způsobit nevolnosti. Pravdou ovšem je, že pokrmy z grilu jsou většinou tak chutné, že v lednici nejspíš nevydrží déle než jeden den.

Foto: Pixabay

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama