reklama

Martin Kupka: Hejtmanství musí lépe koordinovat zdravotní péči v celém kraji

reklama

Zlepšení zdravotní péče ve všech oblastech regionu, to je hlavní plán ODS pro další volební období ve Středočeském kraji. Kandidát na hejtmana Martin Kupka se dnes sešel s řediteli středočeských nemocnic, jež nejsou zřizovány Středočeským krajem a poskytují akutní lůžkovou péči, a diskutoval s nimi o dalších nezbytných krocích pro zlepšení zdravotní péče pro pacienty na území celého Středočeského kraje.

„V posledních letech bohužel kraj naprosto opomíjel koordinaci klíčových zdravotnických zařízení. Neorganizoval důležité schůzky s poskytovateli péče a zdravotními pojišťovnami. To je samozřejmě chyba, protože to znamená dlouhodobý problém pro zdravotní péči v regionu jako v celku. To je stav, který musíme změnit,“ říká k důvodům setkání lídr krajské kandidátní listiny a kandidát na hejtmana Martin Kupka.

ODS proto chce hned po volbách obnovit pravidelné koordinační schůzky, aby ředitelé krajských i nekrajských nemocnic mohli řešit společné problémy a zároveň se potkat s ředitelem zdravotnické záchranné služby a zástupci zdravotních pojišťoven.

Nový program pro zdravotnictví
Vedle toho musí Středočeský kraj připravit program, který bude podporovat i menší zdravotnická zařízení poskytující lůžkovou péči občanům kraje. ODS proto chystá grantový program na podporu nového vybavení těchto nekrajských nemocnic. „Tím se nic nemění na další důležité podmínce fungujícího zdravotnictví, kterou je promyšlený plán investic ve vlastních krajských nemocnicích, protože tam kraj musí naplňovat svou zřizovatelskou odpovědnost, což se v poslední době neděje zrovna optimálně,“ komentuje Martin Kupka.

Pokud kraj chce vážně usilovat o zlepšování péče na celém svém území, musí se zastat všech zdravotních zařízení. „Není dále myslitelné, aby za stejný úkon dostávaly středočeské nemocnice propastně nižší úhrady než třeba nemocnice pražské. Příkladem je operace slepého střeva spojená s hospitalizací, za kterou středočeská nemocnice dostane od pojišťoven 27 tisíc korun, zatímco pražská nemocnice i více než 40 tisíc korun. Takové rozdíly jsou naprosto nezdůvodnitelné a nepřijatelné. Kraj musí uplatnit silný tlak na ministerstvo zdravotnictví“ vysvětluje Martin Kupka.

Dalším z podstatných úkolů nového vedení kraje po volbách proto bude jednání s ministrem zdravotnictví o úpravě úhradového systému tak, aby tady nevznikaly propastné rozdíly v úhradách, odsuzující menší zdravotnická zařízení k vážným ekonomickým problémům. „Zejména po období koronaviru musí stát lépe plnit svou funkci a zajistit takový systém úhrad, který do budoucna udrží síť zdravotnických zařízení. V uplynulých měsících se ukázalo, že role všech nemocnic – krajských i nekrajských – je pro zvládnutí epidemií nezastupitelná. Česká republika se bez nich neobejde,“ uzavírá kandidát do krajského zastupitelstva Pavel Pavlík.

Foto: archiv M. Kupky

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama