reklama

Dovádění ve vodě může škodit očím. 5 rad, jak se vyhnete nepříjemnostem

reklama

K teplým měsícům patří osvěžení v podobě vodních radovánek. Jistě už se těšíte, až obléknete plavky a vrhnete se do náruče bazénů, rybníků, řek – a možná i moře. Příjemné chvilky strávené v objetí vln však může narušit následné pálení očí, zánět spojivek a další potíže. Poradíme vám, na co si dát při koupání pozor a jak eliminovat rizika poškození zraku.

1. Pozor na sinice v přírodních koupalištích!
Koupání v lůně přírody je romantické – ovšem špatná kvalita vody může příjemný zážitek pokazit. Zejména přítomnost nežádoucích mikroorganismů, jako jsou sinice, je zdraví nebezpečná a také pro oči může mít negativní dopad. „Toxické látky obsažené v sinicích mohou vyvolávat alergické projevy na kůži a zároveň alergický zánět očí. Tento zánět se projevuje jednak svěděním a pálením očí, někdy i zarudnutím očí se zvýšenou sekrecí,“ uvádí MUDr. Jana Mikšovská z pražské oční kliniky DuoVize. „Koupání a plavání v takto znečištěné vodě je rizikové zejména kvůli zánětům spojivky, v horším případě i zánětům rohovky, jejichž léčba bývá komplikovaná a dlouhodobá. Pozánětlivá jizva pak může na rohovce způsobit trvalé snížení zrakové ostrosti,“ dodává oční lékařka. Pozor by si měli dát především lidé s oslabenýma očima nebo majitelé kontaktních čoček.

Jak se vyhnout potížím: Než se vrhnete do přírodní nádrže, zjistěte si na www.koupacivody.cz, jaká je v dané lokalitě aktuální situace se sinicemi. Pokud se přeci jen v kontaminované vodě vykoupete, nemělo by to trvat déle než 10 minut a nikdy v ní neotevírejte oči. Neutírejte se poté ručníkem, protože tím sinice ještě více vetřete do pokožky nebo do očí. Co nejrychleji se omyjte čistou vodou a pokud bylo oko zasaženo, vypláchněte jej. „Jako první pomoc je nejvhodnější vypláchnout oči čistou vodou, lépe borovou vodou nebo speciálními dezinfekčními očními kapkami. Pokud nejsou přítomny další oční potíže, není nutná další léčba. Ale v případě přetrvávajících potíží je vždy vhodné navštívit očního lékaře k vyloučení poškození rohovky,“ doporučuje MUDr. Mikšovská.

2. Nástrahy v bazénu i v moři
V bazénu byste se sinic bát neměli, protože jejich přítomnost je eliminována použitím desinfekce. Nejčastěji používaným prostředkem pro tyto účely je ovšem chlór, který může být pro oči dráždivý a způsobovat jejich zarudnutí, pálení a může vyústit až k zánětu spojivek. Nepříjemnosti hrozí i při koupání v moři – při delším styku očí se slanou vodou může dojít k podráždění, navíc se do nich mohou dostat jemná písečná zrnka…

Jak se vyhnout potížím: Případným komplikacím předejdete omezením potápění či používáním ochranných plaveckých brýlí. Velmi důležité je, aby brýle byly těsné a bránily zamlžování, proto si nezapomeňte správně nastavit gumičky. Pokud se budete potápět bez brýlí, oči si poté alespoň vypláchněte čistou vodou anebo použijte umělé slzy.

3. Vodní hladina odráží UV záření
Ostré sluneční paprsky mohou způsobit akutní potíže v podobě slzení a pálení, ale navíc UV záření představuje neviditelnou hrozbu, kterou nemusíte pocítit ihned. „Viditelné světlo může dráždit oči, ale pokud se nedíváte přímo do slunce, tak oči nepoškodí. Škodlivou složkou slunečního záření je neviditelné UV záření,“ varuje MUDr. Lucie Valešová, primářka oční kliniky DuoVize. To může v dlouhodobém horizontu způsobit šedý zákal, věkem podmíněnou makulární degeneraci nebo i zhoubný nádor. Přímý pohled do slunce zase poškozuje sítnici.

Jak se vyhnout potížím: Nejen při opalování na lehátku nebo procházkách na břehu, ale také pokud trávíte delší čas ve vodě, je zapotřebí kvalitní ochrana před nebezpečnými paprsky. Hladina moře, bazénů či jiných vodních ploch odráží a znásobuje množství UV záření dopadající na lidské tělo. Při plavání nad hladinou si nechte nasazené kvalitní sluneční brýle, pokud však chcete dovádět ve vlnách nebo se při plavání potápět, řešením jsou speciální plavecké brýle s UV filtrem.

4. Kontaktní čočky do vody nepatří!
Pokud nosíte kontaktní čočky, nikdy byste se s nimi neměli koupat. Obzvlášť se vyhýbejte „cachtání“ ve stojatých vodách, jako jsou rybníky a jezera, které mohou být plné nejen zmíněných sinic, ale i dalších mikroorganismů jako jsou bakterie, viry, chlamydie, plísně a akantaméby. Kvůli kontaktní čočce se lépe „přisají“ na oko a mohou způsobit vážné záněty rohovky spojené s bolestmi, světloplachostí, zarudnutím, slzením, vředy a v extrémních případech mohou způsobit až slepotu. Rovněž před vstupem do horké vířivky si kontaktní čočky vyjměte – mohou v nich být bakterie Pseudomonády, které nositelům čoček způsobují potíže. Bezpečné ovšem není ani plavání s čočkami v bazénu, škodí jim dokonce i „obyčejná kohoutková“ voda ve vaně nebo ve sprše. Může se v ní vyskytovat prvok Acanthamoeba, vyvolávající infekce.

Jak se vyhnout potížím: Kontaktní čočky si před koupáním vždy vyndejte a při manipulaci s nimi dodržujte patřičná hygienická pravidla! Pokud se rozhodnete přeci jen čočky ponechat, zvolte jednodenní a po koupání je vyhoďte. Řešením pro vášnivé plavce může být laserová operace, která oči jednou provždy zbaví dioptrií. Díky moderním metodám je možné se koupat už týden po zákroku.

5. Špatný odhad ve vodě
Nezapomínejte na to, že ve vodě můžete mít špatný odhad, což platí zvláště pro lidí s dioptrickou vadou. Při plavání tak lze snadno narazit do překážky nebo nesprávně určit vzdálenost. „Přestože za normálních podmínek jsou oči ametropické, při kontaktu s vodou můžete mít vidění rozmazané. Voda láme světelné paprsky jinak než vzduch. Při plavání nebo při potápění se tak všechny předměty jeví větší a bližší než ve skutečnosti, což ovlivňuje i prostorovou koordinaci,“ objasňuje MUDr. Valešová.

Jak se vyhnout potížím: Pokud nosíte brýle a chcete lépe vidět i pod hladinou, měli byste do vody nosit vhodné korekční pomůcky. Jak už ale bylo řečeno, kontaktní čočky jsou nežádoucí. Je možné si ovšem pořídit speciální plavecké nebo potápěčské dioptrické brýle. Pamatujte při tom na to, že z důvodu vzdálenosti čoček od oka se u nich mění dioptrická hodnota, proto se poraďte se svým očním lékařem, jaké by vám doporučil. 

Foto: Pixabay

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama