reklama

Hejtmanka Jermanová proti přírodě. Výcviková střediska místo cenné přírody

reklama

Středočeský kraj chce postavit na svém území dvě výcviková střediska, ve kterých se mají školáci i dospělí školit, jak se chovat v krizových situacích. Na projekty má padnout v počátku půl miliardy korun.

Jedno středisko má vzniknout v Zaječově, druhé v Lysé nad Labem. V obou obcích lidé protestují, protože oba projekty mají vyrůst v biologicky i vodohospodářsky cenných lokalitách. Opoziční zastupitelé v Lysé upozorňují, že kvůli výstavbě hrozí tomuto území likvidace. Zastupitelé STAN už dříve upozornili, že kraj neupřesnil, proč se rozhodl právě pro tyto dvě lokality, a z čeho chce oba projekty zaplatit.

„Podporujeme vznik střediska pro výcvik hasičů, záchranářů a výuku dětí, jak se chovat v krizových situacích. Ale považujeme za zcela zbytečné zastavovat cennou krajinu a přivádět dopravu do míst, kde není potřebná infrastruktura. „Nechápu, proč kraj nevyužije některé z desítek brownfieldů, které hyzdí středočeský venkov“ řekl šéf středočeských zastupitelů za STAN Věslav Michalik.

Kraj již loni získal za symbolickou jednu korunu pozemky v obci Zaječov na Berounsku a zavázal se, že do pěti let tam začne areál stavět. Ročně by jím mělo projít přes 40 tisíc lidí. I v Lysé chce město převést pozemky za symbolickou korunu na kraj. V Lysé má přitom betonový komplex vzniknout na pozemku, kde je mokřad přezdívaný Žabák.

„Záměr střediska v Lysé je zcela mimo lidské chápání. V době, kdy bojujeme proti suchu nemá smysl likvidovat místo, které vodu přirozeně zadržuje. Je to hovadina,“ upozornil Michalik.

Mokřad v Lysé nad Labem je přitom v dané lokalitě významný zejména pro ptáky, kterých tam najdete na 80 druhů, z nich třetina patří mezi ohrožené druhy. Žijí v něm rovněž čtyři druhy obojživelníků, dva druhy plazů, a osm druhů savců.

Foto: archiv

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama