reklama

Vykladači světa Jiří Franta a David Böhm zůstanou ve Villa Pellé až do 28. června

reklama

Galerie mohou opět přivítat své návštěvníky. Na ty už netrpělivě čeká i výstava dvou mimořádných tvůrců střední generace Jiřího Franty a Davida Böhma v Galerii Villa Pellé. Pod názvem Vykladači světa zde lákají na neotřelou proměnlivou instalaci, kterou mohou zájemci vidět až do prodlouženého termínu 28. června.

Původní koncept výstavy, která se měla v průběhu měnit a doplňovat o nová díla autorů i dalších 18 přizvaných umělců, byl do jisté míry pozměněn. Jiří Franta a David Böhm navzdory uzavření galerie na výstavě, která už tak nabízela znepokojivý až sarkastický pohled na současnou dobu, dále pracovali a tvořili. Do galerie chodili mnohdy jako do svého druhého ateliéru a vznikli zajímavé umělecké počiny. Svou aktivitu pečlivě sdíleli na svůj autorský facebookový profil.

Mimo čtyř drobných performancí proměn výstavy přenesli jednu ze svých kreseb jako sítotisk na karton, na kterém vysekli brýle k poskládání. Spolu s chytrým telefonem tak zájemce, kteří si sítotisk zakoupili, přenesli virtuálně na výstavu. „Nechtěli jsme jen vytvořit virtuální prohlídku výstavy, ale chtěli jsme vytvořit i dílo, které si ty lidi můžou nechat. Člověk se musí rozhodnout, jestli si nechá sítotisk, nebo se podívá na výstavu. To rozhodnutí, co chce vlastně vidět, je součástí té věci,“ říká David Böhm. „Karanténa dala prostor této výstavě k novým inspirativním nápadům. Skoro to vypadá, jako by snad byla promyšlenou součástí výstavy Vykladačů světa”, dodává ředitelka galerie Vladana Rýdlová.

Jako jedno abstraktní dílo
Výstava je jako jedno abstraktní dílo, které je složené z mnoha konkrétních děl. Je charakteristická, vedle relativizace hodnotových systémů, také roztěkaností a nesoustředěností či zahlcením silnými, leč krátkodobými emočními vzněty. Tvůrčí tandem Franta – Böhm coby Vykladači světa se pokouší popsat, definovat a možná i pootevřít dveře pro ty, kdo hledají způsob, jak ze stále více vybičovaného tempa současného kolotoče nesourodých vjemů a emocí vystoupit. Autory výstavy bude možné zastihnout v Galerii Villa Pellé osobně. Buď na komentovaných prohlídkách nebo jako lektory v tvůrčí dílně galerie.

Foto: archiv

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama