reklama

Pomoc nemocnicím má stále smysl: Virus ustupuje, práce ale mají mnozí zdravotníci pořád víc než dost

reklama

Nakažených výrazně nepřibývá, a tak v některých nemocnicích už speciální covid týmy rozpustili. Jinde však práce zdravotníkům bohužel neubylo. Neubylo ale ani firem a dárců, kteří se jim stále snaží dlouhé služby zpříjemnit, právě naopak. Do projektu pomocnemocnicim.cz je nyní zapojeno devět nemocnic, kterým v současné době pomáhá téměř třicítka společností, a přidali se i jednotlivci. Dohromady k dnešnímu dni poslali více než 785 tisíc korun! Pomozte také nemocnicím, zdravotníci to ocení.

Přestože počet vyléčených pacientů v Česku roste rychleji, než počet nakažených a riziko výskytu nových případů se snižuje, nemocniční personál si na mnoha místech ještě neměl čas oddychnout. Zdravotníci totiž stále pečují o poměrně velký počet pacientů, kteří za sebou ještě nemají druhý negativní test na přítomnost coronaviru, a „už“ se věnují i ostatním pacientům, jejichž již dříve naplánované zákroky musely být kvůli pandemii na dva měsíce odsunuty.

V současné době tak v některých nemocnicích lékaři a zdravotníci pracují na „dvě směny“. Kdyby se náhodou někdo z jednoho zdravotnického týmu nakazil, šel by celý tým do karantény, a proto potřebují mít „zálohu“ v podobě druhého týmu. Pacienti nenakažení coronavirem musejí podstupovat test na přítomnost viru covid-19, takže do agendy zdravotníků navíc přibylo testování, které se vyhodnocuje až dva dny. Někteří zdravotníci jsou navíc v nemocnici prakticky od počátku vypuknutí pandemie a pořádně si neoddechli, takže pomoc ocení i teď, kdy je nálada ve společnosti lepší a lidé se nákazy obávají méně.

Potřeba bude i do budoucna
„Pomoc je a do budoucna stále bude potřebná,“ myslí si Miloslav Ludvík, ředitel Fakultní nemocnice v Motole, který projekt Pomoc nemocnicím inicioval. „Nemocnice mají přes léto normálně volnější režim, protože lidé podle statistik méně marodí. V tu dobu by ale mohly být vykonány zákroky, které byly kvůli pandemii odsunuté, byť je to jen jedna z možností. Lékaři si zkrátka dovolenou někdy vybrat musejí a mají na ni rozhodně nárok, protože byli v obřím zápřahu. Operace by se také například mohly provádět ne do tří, jak je obvyklé, ale třeba až do šesti do večera. To by si vyžádalo více personálu,“ dodal Ludvík.“

Pomoc nemocnicím, lékařům a zdravotnickému personálu tak má stále smysl. To si uvědomuje i celá řada firem a jednotlivců, kteří se chtějí „našim hrdinům“ odvděčit. Svou materiální i finanční pomoc už z řad firem poskytl Košík.cz, Tchibo, Coca-Cola, Billa, Haribo, Zátiší Catering Group, fresh point, Penco, TETRA PAK, DM Life, Nadační fond Zkruhu, Forbes, Frontline distribution, Hartmann, MIXA, Unilever, Wilkinson, Urbanlux, Výroba ponožek, Top-obaly.cz, gastro-obaly.cz, ceskyhosting.cz, SCS Software, Tvin, wilo, Grovagon, Bapon a Cedes. Starají se hlavně o logistiku, dovoz trvanlivých potravin, jídel, nápojů, kávy nebo hygienického zboží. Agentura Hero & Outlaw pomáhá s komunikací projektu. Agentura McCann ho celý bezplatně koordinuje, přičemž její nová e-sport divize Good Game prostřednictvím herní akademie baví děti vytížených zdravotníků.

Hlásí se i další nemocnice
Do projektu je v tuto chvíli zapojeno celkem devět nemocnic, a to „pilotní“ Fakultní nemocnice v Motole, Fakultní nemocnice Plzeň, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Oblastní nemocnice Kolín, Thomayerova nemocnice, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa a Oblastní nemocnice Kladno. Karvinská hornická nemocnice a Nemocnice Na Homolce se „vrátily do normálního režimu“, a tak pomoc, která k nim v rámci projektu pomocnemocnicim.cz putovala, kolegiálně přesměrovaly například do Nemocnice v Mariánských lázních, kde coronavirus nabral druhý dech. Do dalších nemocnic, například do Nemocnice v Českých Budějovicích nebo Nemocnice Jihlava, dorazí jednorázová individuální pomoc dle konkrétních požadavků nemocnic.

Do projektu se hlásí další nemocnice, kterým bude možné pomoci díky zapojení dalších partnerů a finančním darům. Ty přinesou plánované sportovní a kulturní akce, které diváky pobaví vtipy mířenými přímo na coronu. Jestli se během pandemie něco ukázalo, tak to, že mají Češi skvělý smysl pro humor, že jsou hodně solidární a že můžou být právem pyšní na své zdravotnictví, které je často terčem kritiky. „Já si myslím, že se české zdravotnictví ukázalo jako jeden z evropských šampionů, protože to, jak jsme to brilantně zvládli, jak se nám podařilo vytvořit obrovskou kapacitu pro coronavirus, která nakonec naštěstí ani nebyla třeba, jak zafungovala naše organizace…raději bych marodil u nás než ve Velké Británii,“ dodal Miloslav Ludvík.   

Neustále rozšiřujeme síť našich partnerů a jednotlivých dárců, abychom se zdravotníkům a personálu nemocnic co nejlépe odvděčili za jejich obětavou práci. Budeme rádi, když se zapojíte i vy. Pomoc může každý. Stále však platí, že nemocnice ocení zejména organizovanou pomoc. Prostřednictvím projektu pomocnemocnicim.cz pomůžeme přesně tam, kde je třeba. Děkujeme!

Foto: pomocnemocnicim.cz

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama