reklama

F3 ve Spielbergu: Charouz Racing System bere další body díky Fittipaldimu

reklama

Němec David Schumacher slavil ve druhém sobotním sprintu své první vítězství v šampionátu FIA F3. Spokojen mohl být i Enzo Fittipladi z české stáje Charouz Racing System. Podruhé si totiž v sobotu dojel pro body, tentokrát za osmé místo.

Ptáte-li se, kdy se motorsport změní ve frašku, tak je to třeba v případě, když po závodě obdrží hned 7 jezdců časovou penalizaci za „nedodržení limitu trati“ a další 4 za jiné přestupky. Právě to se stalo dnes po ranním sprintu. Má vůbec smysl závodit na tratích, které takové chování jezdců dovolují? Jak jednou řekl jeden „ze staré gardy“ pilotů: „Vraťme se ke štěrku v záchytných zónách, nebo ke zdem v zatáčkách a bude po potřebě penalizací…“

Jedním z provinilců, které trest potrefil zvláště tvrdě, byl Charouzův Logan Sargeant, který kvůli penalizaci putoval ze třetího na 15. pozici klasifikace. Profitoval z toho druhý pilot Charouz Racing System. Enzo Fittipaldi poskočil kupředu až na čtvrtou pozici a otevřel bodový účet sezóny.

Radovat z trestů se mohl i dosud nevýrazný Roman Staněk (Hitech). Jeho „nová“ 11. pozice v závodě znamenala místo v první startovní řadě večerního závodu vedle polemana Davida Schumachera (Trident). Oba na startu dobře využili dárečku komisařů a z prvního kola se vrátili před Staňkovým týmovým kolegou Crawfordem, Correou a Frederickem. Sargeant byl 16. – ale ne dlouho: při druhém nájezdu na zatáčku Remus ho poslal šťouchancem do svodidel Nizozemec Tijmen Van der Helm.

Po polovině závodu vedl Schumacher před Staňkem, Martinsen, Edgarem, Vestim a Fittipaldim. Hauger zatím nedokázal odpálit podobný ohňostroj, jako dopoledne a byl jen 9. Zatím… Roman Staněk dlouho bránil druhé místo, v závěrečné třetině závodu ale před sebe musel nejdříve pustit Victora Martinse, pak i Frederika Vestiho a Denise Haugera. V posledním kole postihl  Martinse defekt a mladý Čech si čtvrtým místem dojel pro první kvalitní výsledek ve formuli 3.

Ještě šťastnější byl v cíli David Schumacher, který konečně dokázal absolvovat celý závod F3 bez chyby a zajistil si před zraky bratránka Micka největší triumf své kariéry před Vestim a závěrem podniku opět velmi rychlým Haugerem. Spokojen mohl být i Enzo Fittipaldi. O svou osmou pozici musel velmi tvrdě bojovat – zvláště proti krajanovi Colletovi, který ho jednou nakrátko „poslal do vzduchu“. De Gerus dojel třiadvacátý, což na nováčka není vůbec špatná a jede lépe, než se od něj čekalo.

Třetí závod F3 rakouského víkendu vystartuje zítra v 11:05h

Výsledek 2. sobotního závodu F3 ve Spielbergu:

1. David Schumacher, Trident
2. Frederik Vesti, ART
3. Dennis Hauger, Prema
4. Roman Staněk, Hitech
5. Jonny Edgar, Carlin
6. Arthur leclerc, Prema
7. Jack Doohan, Trident
8. Enzo Fitttipaldi, Charouz Racing System          
9. Oliver Caldwell, Prema
10. Jonathan Hoggard, Jenzer        

23. Reshad de Gerus, Charouz Racing System
Nedojel: Logan Sargeant, Charouz Racing System

Text: Roman Klemm
Foto: Dutch Photo Agency

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama