reklama

Dopolední sprint F3 ve Spielbergu: Charouz Racing System slaví pódium!

reklama

Norský junior Red Bullu Dennis Hauger potvrdil v prvním sobotním sprintu ve Spielbergu, že není na špičce celkového hodnocení náhodou. Perfektní jízdou z 12. startovní pozice patřil po 24 kolech zábavného závodu zlatý pohár právě jemu. Výborně se prezentovala i jednička Charouz Racing System Logan Sargeant: dojel za Britem Caldwellem třetí.

Skutečnost, že na pole-position stál právě Sargeant, nese jistou dávku ironie osudu: Když tu Američan před dvěma měsíci debutoval na sportovním prototypu ELMS, tak se senzačně kvalifikoval jako nejrychlejší. Včerejší kvalifikace F3 Loganovi zdaleka nevyšla dle přání, jeho 12. čas ovšem znamená ve „převráceném sobotním světě F3“ právě pole-position… 

Špičkový výsledek pro Charouz Racing System tedy byl před startem na dosah ruky. Ještě ale nebylo vyhráno, protože bezprostředně kolem Sargeanta čekali na jeho zaváhání Nannini (HWA), Martins (MP), Leclerc a Caldwell (oba Prema). Synovec rockové hvězdy Gianny, Matteo Nannini vyrazil do závodu trošku lépe, než poleman. Sargeant ale moudře nezkoušel žádnou „harakiri akci“ a zařadil se za Itala na druhou pozici před Novalakem, Caldwellem a Martinsem. Enzo Fittipaldi ve druhém voze Charouz Racing System předvedl povedený odpich a z prvního kola se vrátil na slibné 12. pozici. Reshad de Gerus jezdil 26.

Výborně naladěný Nannini poté udivoval svět svou povedenou obrannou jízdou, za které za sebou držel vláček sedmi očividně rychlejších vozů. V 9. kole ovšem měla Nanniniho krasojízda na čas konec: Sargeant ho na konci horní rovinky vybrzdil a převzal vedení. Ital se ale ještě nevzdával. V Remusově zatáčce tento tah Sargeantovi oplatil, přičemž se před Američana dostal i Francouz Novalak (Trident).

A v tomto směru zábavný závod pokračoval: Také Novalak se pak „chvilku ohřál“ na první pozici, než ho Nannini se Sargeantem znovu předjeli. Ve 12. kole se jmenoval lídr znovu Sargeant, v dalším ale znovu Nannini. Od této fáze závodu „klepal na dveře“ bodovaných míst i Enzo Fittipladi. Díky Leclercově chybě byl totiž 11.

Od 16. kola byl v čele závodu znovu vůz připravovaný pod hradem Žebrák. V Remusově zatáčce se ovšem opakovala předešlá scéna, kdy Sargeanta díky DRS předjeli najednou Nannini i Novalak. Logan nyní platil za dlouhou fázi v Nanniniho závětří opotřebovanými pneumatikami a nedokázal klást odpor Haugerovi a Caldwellovi.

Pět kol před koncem vedení znovu převzal bývalý šampion britské F4 Clement Novalak. Byl to ale Nor Dennis Hauger, kdo pojal závod ze všech nejšikovněji: pilot Premy se úvodem vyhnul kličkování a šarvátkám, díky čemuž bylo jeho obutí v rozhodující fázi závodu v nejlepším stavu. Do vedení mu ovšem v 21. kole pomohla nehoda Nanniniho s Novalakem v Tirochově zatáčce!

Do závěrečných dvou kol tedy vjel Hauger ve vedení před Caldwellem a Sargenatem, zatímco bojoval o 8 sekund za nimi o body i Fittipaldi. Oba vozy Scuderia Prema slavily hezký double před výborným Sargeantem, který Antonínovi Charouzovi dojel pro krásné třetí místo. Enzovi Fittipaldimu unikl první bodík sezony o 0,6s, de Gerus dojel do cíle jako 23.

Druhý sobotní sprit uvidíme od 17:45h.      

Výsledek 1. sobotního závodu F3 ve Spielbergu:

1. Dennis Hauger, Prema
2. Oliver Caldwell, Prema
3. Logan Sargeant, Charouz Racing System        
4. Victor Martins, MP
5. Jak Crawford, Hitech                                           
6. Caio Collet, MP                                                   
7. Jack Doohan, Trident  
8. Matteo nannini, HWA
9. Ayumu Iwasa, Hitech
10. Alexander Smoljar, ART
11. Enzo Fitttipaldi, Charouz Racing System   
       
23. Reshad de Gerus, Charouz Racing System

Text: Roman Klemm
Foto: Dutch Photo Agency

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama