reklama

Inflace je pod kontrolou. Lidé si však připlatí za cigarety a benzín

reklama

„V roce 2021 se Češi dočkají pomalejšího růstu cen než v loňském roce. Navíc díky nižšímu zdanění práce budou mít více peněz v peněženkách. Díky tomu bude v naší zemi narůstat životní úroveň lidí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Meziroční míra inflace v prosinci loňského roku vzrostla o 2,3 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu méně než v listopadu. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,0 procenta a ceny služeb o 2,8 procenta. Inflace se i přes nízké úrokové sazby v ekonomice výrazně přiblížila ke svému cíli ve výši 2,0 procenta. Lze tedy říct, že došlo ke zkrocení inflace.

Zvyšování cenové hladiny v prosinci nepotěšilo hlavně milovníky neřestí. Ceny tabákových výrobků vzrostly o 16,4 procenta a ceny lihovin o 5,4 procenta. Výrazný růst cen o 4,7 procenta byl zaznamenán u stravovacích služeb, na které výrazně doléhá pandemie koronaviru.

V roce 2021 lze očekávat růst cen pohonných hmot, které budou zdražovat kvůli zvyšujícím se cenám ropy na světových trzích. Ušetří však řidiči jezdící na naftu, u které klesla spotřební daň o jednu korunu na litr. Oproti loňskému roku budou dál zdražovat tabákové výrobky, kde se spotřební daň naopak zvyšuje.

Foto: Pixabay

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama