reklama

Zeď nad Vychovatelnou v Praze 8 bude vyprávět příběh Anthropoidu

reklama

Praha 8 se úspěšně zapojila do projektu Galerie hl. města Prahy „MuralArtUM 2020“, v rámci které Praha výtvarně upravuje nevzhledné betonové plochy v obydlených oblastech. 

„Žijeme v místech, které hrály významnou roli během druhé světové války a cítíme potřebu příběhy odboje proti nacistickému Německu vyprávět i nastupujícím generacím. Forma grafitti a komixu je mladým bližší než psaný text či přednáška. Proto byla naše volba jasná – připomenout touto formou kolemjdoucím či jedoucím jednu z nejvýznamnějších událostí moderních českých dějin – Operaci Anthropoid, která vyvrcholila popravou českého kata – říšského protektora Reinharda Heydricha právě v bývalé zatáčce pod Vychovatelnou,“ uvedl k výběru autor námětu radní Prahy 8 Michal Švarc.

Dílo Jakuba Marka
Soutěže se zúčastnilo 23 námětů a odborná komise vybrala dílo výtvarníka Jakuba Marka. Jeho návrh komise ocenila pro propojení tématu muralu s historickým příběhem, který se odehrál v nejbližším okolí. Nevýhodou je prázdný prostor kresby, který možná bude znehodnocen tagy a jinými graffiti. Z návrhu však vyplývá ochota autora spolupracovat na opravách malby a její udržitelnosti během roční expozice. Oceněno je hlavně narativní, přesvědčivé a čisté pojetí (mikrokomiks) a také jednoduchá realizovatelnost. Návrh byl oceněn také pro svou nejlépe zvládnutou formu zpracování tématu (ideový námět – příběh operace Anthropoid), doplňující nedaleký památník.

Mural s historickým příběhem by měl být zhotoven v jarních měsících tohoto roku. „Rádi bychom dílo odhalili nejpozději v květnu, kdy si budeme připomínat 79 let od této významné události. Plánujeme na tento měsíc velkou dobrodružnou QR hru pro malé i velké a hotové dílo bude jednou z jejích zastávek,“ uvedl radní Švarc.

Foto: Praha 8

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama