reklama

Bitcoin pokořil hranici 16 000 dolarů. Co bude dál?

reklama

„Tržní kapitalizace kryptoměn převyšuje úroveň 465 miliard dolarů. V poslední době přitom narůstá dominance bitcoinu, který tvoří 65 procent celého kryptoměnového trhu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

(KOMENTÁŘ) Cena digitální měny bitcoin výrazně narůstá. Již se začíná přibližovat ke svému historickému maximu. Jen za poslední měsíc cena bitcoinu vzrostla o více než 35 procent. Zatímco před měsícem stál bitcoin méně než 12 000 dolarů, nyní se již pohybuje nad úrovní 16 000 dolarů. Mnoha lidem se tak vybavují vzpomínky z roku 2017, kdy podobné nárůsty na bitcoinu nebyly nikterak výjimečné.

Co na to investoři?
Spekulanty jistě zajímá, zda se jedná o nafukování bubliny jako před třemi lety, kdy bitcoin rychle vzrostl na ceně a následně prožil obří pád. Investoři se na celou záležitost dívají rezervovaněji. Mnozí z nich do kryptoměn vůbec neinvestují, protože mají příliš proměnlivou cenu. Jiní zas do kryptoměn alokují jen malou část svého portfolia.

Otázkou zůstává, co stojí za prudkým nárůstem zájmu o bitcoin? Pravděpodobně jde o kombinaci více faktorům. Rostoucí poptávka po bitcoinu mohla být vyvolána nejistotou na kapitálových trzích v posledních týdnech kvůli prezidentským volbám ve Spojených státech. Podobnou roli mohla sehrát i zhoršující se čísla týkající se šíření pandemie koronaviru ve světě. V neposlední řadě bitcoinu mohla pomoci platební služba PayPal, která plánuje přijímat bitcoiny.

Foto: Pixabay

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama