reklama

F-Renault v Hockenheimu: Petr Ptáček příliš daleko za vítězi Colletem a Colombem

reklama

Předposlední podnik sezony 2020 absolvoval Evropský Pohár Formule Renault na okruhu v Hockenheimu a podobně jako před týdnem v Imole si sobotní vítězství zajistil Brazilec Caio Collet. V neděli se prosadil Ital Lorenzo Colombo. Čech Petr Ptáček neměl na německém autodromu štěstí. V prvním závodě havaroval a ve druhém jeho stíhací jízda nestačila na body.

Sobota, 1. závod: Pamatujme si jméno „Caio Collet“

Za sucha si nejlepší startovní pozici zajistil Brazilský chráněnec Renaultu, Ciao Collet (R-ace) před Francouzem Victorem Martinsem (ART), Britem Alexem Quinnem (Arden) a Estoncem Paulem Aronem. Všechna námaha Petra Ptáčka (MP) stačila s odstupem 0,9s na polemana jen na 12. stratovní místo v poli 17 monopostů. Po startu udržel Collet s přehledem vedení před Martinsem, zatímco Ptáček boural již v první zatáčce s Ugem de Wildem. Nizozemcova projížďka po okruhu skončila hned na místě, Čech dojel s ulomeným spoilerem a křivým závěsem o několik set metrů dál, než také vystoupil…

Moderní zlozvyk vyslat po každém uklouznutí mimo trať před závodní vozy Safety-Car se postaral o to, že se naostro jezdilo jen kolem 20 minut. Collet ovšem využil každé dané sekundy k tomu, aby ukázal, že je toho dne neporazitelný a dojel si pro páté vítězství roku. Vedení Renaultu se jistě postará o to, aby Brazilec příští rok dostal špičkový kokpit ve formuli 3 – a to stejné platí pro druhého v cíli, Martinse. Jména, která bychom si měli pamatovat – profíci, kteří bez výmluv a spolehlivě odvedou práci s výsledky, které se od nich očekávají. A za které jejich rodiny zaplatili velké peníze…

Třetí dojel dobrý Brit Quinn před Colapintem a Davidem, přičemž se pořadí – až na kolizi Arona s Davidem v posledním kole – na předních místech během závodu příliš nezměnilo.  

Výsledek:

1. Caio Collet, R-ace

2. Victor Martins, ART

3. Alex Quinn, Arden

4. Franco Colapinto, MP

5. Hadrien David, MP

6. Tijmen Van der Helm, FA

DNF: Petr Ptáček, MP

Neděle, 2. závod: Smůla Colleta, první triumf Colomba

Kvalifikace do druhého závodu vyšla v neděli ráno překvapivě nejlépe Italovi Lorenzovi Colombovi (Bhaitech) před favoritem Martinsem, zatímco stačil sobotní vítěz Collet jen na 9. čas. Ztráta Petra Ptáčka na špičku činila rovnou sekundu, což tentokrát znamenalo téměř bezvýhlednou poslední 18. startovní pozici.

Po startu se Colombo nechal překvapit Martinsem, na brzdě v Parabolice ale získal první místo nazpět. Za nimi se z prvního kola vrátili Colapinto, David, Aron a Colett. Na chvostu pole získal Petr Ptáček dvě pozice. Sobotní vítěz Collet postupoval úspěšně kupředu a krátce před poločasem byl čtvrtý, když v Sachs Kurve znenadání zpomalil a kvůli technickému defektu vzdal. Překvapilo, že Victor Martins nedokázal ani ve druhé části závodu vyvinout na lídra Colomba větší tlak a pilot stáje Bhaitech si zaslouženě dojel pro letošní první vítězství. Na stupni vítězů ho doplnili Martins s Colapintem. Tam by se jistě líbilo i Ptáčkovi, po nevydařené kvalifikaci se ale dokázal probojovat jen na 12. pozici v cíli.

Šampionát zakončí příští víkend podnik na domácí dráze Renaultu – na jihu Francie v Le Castelletu.

Výsledek:

1. Lorenzo Colombo, Bhaitech

2. Victor Martins, ART

3. Franco Colapinto, MP

4. Alex Quinn, Arden

5. Paul Aron, ART

6. Michael Belov, R-ace

12. Petr Ptáček, MP

Text a foto: Roman Klemm

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama