reklama

Německá F4: Edgar mistrem těsně před Crawfordem, Knopp celkově 12.

reklama

Angličan Jonny Edgar se na okruhu Motopark u Magdeburgu se v posledním závodě sezony korunoval mistrem německé ADAC-F4. Šampionát vyhrál s náskokem pouhých dvou bodíků na kolegu z dorosteneckého kádru Red Bullu, Jaka Crawforda z USA. Josef Knopp z Plzně zůstal se v posledním podniku sezóny dvakrát dostal do elitní desítky.

K sedmému a poslednímu podniku německého šampionátu  ADAC-Formel 4 přicestoval šestnáctiletý Angličan Jonny Edgar s náskokem 23 bodů na svého týmového kolegu (Red Bull-Van Amersfoort Racing) patnáctiletého Jaka Crawforda. Třetí Fin Elias Seppänen měl již jen čistě teoretickou šanci na zisk titulu. Jediný Čech v poli, Josef Knopp z Plzně, ve své premiérové sezóně bojoval o celkové dvanácté místo.

Sobota, 1. závod: Crawford otočil celkový stav nešťastnou akcí
V boji o titul si Edgar v suché, ale velmi studené (6 stupňů Celsia) ranní kvalifikaci pro sobotní závod vybojoval malou výhodu. S náskokem směšných 0,027s mu patřila pole-position právě před velkým rivalem Crawfordem. Josef Knopp ztrácel na oba juniory Red Bullu 1,2s, což znamenalo relativně slibnou 9. startovní pozici.

Za chladného slunečna vyrazil o sobotní poledne sice nejlépe Crawford, Edgar mu v první šikaně ale nenechal místo a vedení těsně uhájil. Následovali Knoppův týmový kolega (Mücke) Dürksen před Seppänenem (US) a Bernierem (R-ace), zatímco se Čech z prvního kola vrátil jako 10. 

Edgar s Crawfordem od té chvíle zase jednou demonstrovali svou převahu (nebo je to převaha jejich vozů?) a zbytku pole rychle ujeli. Američan, který musel bezpodmínečně dojet před Britem, si první vážné útoky schoval až na závěrečnou třetinu půlhodinového závodu. Osm minut před koncem se poprvé v sekci Tripple posunul vedle Edgara, malý Angličan s obličejem „nevinného mazánka“ ale znovu tvrdě a úspěšně kontroval. Knopp mezitím využil opakované chyby Kirilla Smala a posunul se před Rusa na 9. místo.

Tři minuty před koncem ovšem Edgar již na útoky Američana odpovědět nemohl. Crawford mu při vzájemné strkanici předním spoilerem rozpáral pneumatiku vzadu vpravo a Brit všechno ztratil zastávkou v boxech! Crawford tedy vyhrál před Dürksenem a trojicí Seppänen-Bernier-Tramnitz, která celý závod bavila pozorovatele. Američan tím převzal i vedoucí místo v tabulce. První, co ovšem zpět v boxech udělal bylo, že se běžel omluvit. Atmosféra mezi oběma (bývalými?) kamarády, kteří veškěrou přípravu před závody absolvují společně, ale zůstala napjatá. A co Josef Knopp? Ten si dojel pro body za pěkné 8. místo.

Výsledek:

1. Jak Crawford, Van Amersfoort

2. Joshua Dürksen, Mücke

3. Elias Sepännen, US

4. Victor Bernier, R-ace

5. Tim Tramnitz, US

6. Vlad Lomko, US-Racing

7. Oliver Bearman, US-Racing

8. Josef Knopp, Mücke

Neděle, 2. závod: Crawford předvedl pevné nervy
Pro druhý závod víkendu si oba favorité pořadí v první startovní řadě prohodili: tentokrát byl Crawford o 0,094s rychlejší, než Edgar. Mimo to šel do závodu s 2bodovým náskokem na kolegu. Knopp se v relaci k jezdcům Van Amersfoortu zhoršil. Tentokrát mu na chráněnce Helmuta Marka scházelo 1,7s, což znamenalo, že směl vyrazit jen z 11. místa. 

Na studeném asfaltu v neděli ráno vypáli Crawford do závodu bezvadně. Edgar za to ztratil jednu pozici vůči Krajanovi Bearmanovi (US). Dobrý úvod předvedl Knopp, který se posunul kupředu na 9. místo. Dlouho se ale na bodovaných pozicích neudržel. Ještě v první třetině předjeli mladého plzeňáka týmový kolega Zuniga a domácí Tramnitz.

Zájem pozorovatelů ale patřil dění na špičce: Ve třetím kole Edgar Bearmana předjel a vydal se na stíhání lídra Crawforda. Během příštích kol ujídal z Američanova náskoku desetinku po desetince a od poločasu byl v jeho závětří. Výborně naladěný a jasně rychlejší Edgar pak z beprostřední blízkosti zneklidňoval lídra Crawforda, aniž by se ovšem uchýlil k neférovým akcím.  Crawford dokázal, že má silné nervy a nenechal se vyprovokovat k chybě. Cílem proletěli oba junioři Red Bullu téměř současně, Američan ovšem o desetinku před Britem. Třetí Bearman byl 8 sekund pozadu a Josef Knopp těžil z koloze Smala s Zunigou v předposledním kole, která mu vynesla další lichotivou, tentokrát devátou, pozici.

Výsledek:

1. Jak Crawford, Vam Amersfoort

2. Jonny Edgar, Van Amersfoort

3. Oliver Bearman, US-Racing

4. Vlad Lomko, US-Racing

5. Elias Sepännen, US-Racing

6. Victor Bernier, R-ace

7. Joshua Dürksen, Mücke

8. Tim Tramnitz, US

9. Josef Knopp, Mücke

Neděle, 3. závod: Jonny Edgar – druhé místo za Tramnitzem stačilo ke zisku titulu
Před startem posledního závodu sezony se mohl Jak Crawford spoléhat na devítibodový náskok na Edgara. Oba startovali ze čtvrté řady a Angličan pojal úvodní fázi závodu pochopitelně agresivněji, než Američan. Hned na startu se katapultoval kupředu na 6. místo, ze kterého již po třetině závodu udělal 4. pozici, zatímco Crawford zůstal opatrně „viset“ na 7. místě. Na čele upaloval poleman a „Rookie roku 2020“, Tim Tramnitz, zatímco Čech Knopp držel 10. místo.

Kvůli neutralizaci po odpadnutí Izraelce Meyuhase se pole těsně před poločasem srazilo za Safety Carem. Bojovný Edgar využil re-startu k postupu na 2. místo a Crawford se dostal na 6. pozici. Takový výsledek by znamenal titul pro Edgara. Angličan poté kupodivu dlouho zanevřel na útoky na lídra Tramnitze, stejně tak ovšem nedokázal podivně zdrženlivý Crawford atakovat Dürksena. Jonny Edgar poté „nechal Tramnitze vyhrát“, dobře věděl, že mu druhé místo stačilo k zisku titulu. Crawford nedokázal předvést nutnou agrtesivitu a o titul o dva bodíky přišel…

Josef Knopp ve velkém finále na body tentokrát nedosáhl. Závěrem ho předjeli jak Mexičan Zuniga, tak i Číňan Han. Přesto český pilot nemusí po premiérové sezóně upadat do depresí. S vozem se hlavně seznamoval. Jisté ale je, že pokud to se závoděním myslí opravdu vážně, v příští sezóně už se od něj očekávají výsledky v popředí startovního pole. Ať už bude jezdit jakýkoli šampionát…

Výsledek:

1. Tim Tramnitz, US-Racing

2. Jonny Edgar, Van Amersfoort

3. Elias Sepännen, US-Racing

4. Victor Bernier, R-ace

5. Joshua Dürksen, Mücke

6. Jak Crawford, Vam Amersfoort12. Josef Knopp, Mücke

Text: Roman Klemm

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama