reklama

Proč je nutné sledovat politiku? Pro demokracii. Proč mají novináři hlídat politiky? Pro demokracii

reklama

Politika je pro jednoho zábavná a pro druhého nudná. Protože je nesrozumitelná. Politici rádi dělají z jednoduchých věcí složitosti, aby jim nebylo vidět pod ruce, místo prostého vysvětlení poukazují na problémy druhých. Jen málokterý politik se snaží o srozumitelnost, jednoduchost a nevynechává souvislosti. A právě proto musí novináři hlídat politiky a překládat jejich kauzy do „lidštiny“.

Politika je složitá, protože rozhoduje o velkých věcech. A jde právě o souvislosti a jejich jednoduché rozpletení. Každé politické rozhodnutí je vlastně taková divadelní detektivka, záleží, kdo v ní hraje a kdo je režisér a autor. Hercula Poirota pochopí každý, ve špatné hře se ale snadno ztratíme a přestane nás bavit.

Dobrý novinář musí umět zjistit, jak a proč se k nějakému politickému rozhodnutí přišlo a kdo má na něm zájem a proč. Tím netvrdíme, že všechno souvislé s politikou je smrduté, vůbec ne! Pokud budou novináři politiky hlídat a občané o politice číst a vůbec se o ni zajímat, tak vyhrají všichni.

Vezměme si pár příkladů, třeba článek na serveru Čtidoma.cz: Nový ministr zdravotnictví Prymula: Kdo je tento chlapík s vazbami na Čínu a s podezřením na střet zájmů? Najdete jednoduše uvedeny souvislosti bez „tendenčnosti“ tedy bez vnucování názoru či postoje. O tom demokracie právě je, nechat na občanovi, ať se rozhodne.
Politická kauza
Většinou mluvíme o takzvaných politických podnikatelích. Tedy o lidech s vlivem na zkorumpované, kteří jim pak za provizi přihrávají státní zakázky s nepřiměřeným ziskem. Rozplést takovou kauzu je více než složité a čtenářsky často velmi nezáživné, protože obvykle jde o komplikované konstrukce, kde hraje své epizodní role mnoho lidí a firem.
Je nám dobře. V demokracii
Abychom byli přesnější, je nám tak dobře, jak si zasloužíme. Když srovnáme životní úroveň a úroveň svobody s dobami vlády KSČ, je nám opravdu velmi dobře. Ale naši svobodu si musíme hlídat, nejen před volbami, to nás zkušení politikové snadno opijí volebními sliby. Demokracii a politiky musíme hlídat průběžně, kdybychom jim dovolili všechno, tak už demokracii nemáme. A dosud jsme dosti silní na to, že přestože nám vládne bývalý komunista a člen STB, držíme ho aspoň trochu na uzdě. Přes „hlídače“, přes novináře. Práce novinářů, kteří pátrají a kontrolují je nezastupitelná a je na nich, aby běžným lidem podali informace srozumitelně a čtivě, třeba prostřednictvím satiry. Ne každý je vědec: Čau, lidi. Otázky Václava Moravce možná nahradí pořad s kvalitnějším obsahem. Kontrola je nutná, neslušný politik musí být neustále pod tlakem, že se na jeho kejkle přijde. Zvlášť, když má politik školu STB nebo MGIMO, tak v tom prostě umí chodit.
Dezinformace
Je to jako s divadlem. Rádi jdeme na dobrou inscenaci a dobré herce. A rádi se necháme fabulovat, protože v divadle jde o příběhy úplně jiných lidí. Jenže v demokracii jde o nás o každého, o tom jak se budeme mít a jak se budou mít naše děti. Politici vysílají do světa mnoho polopravd a manipulují s námi, za pár korun ze státního rozpočtu, z peněz nás všech si koupí své voliče a jede se dál. Hlídejme si demokracii a hlídejme politiky, čtěme o politice a volme je s rozmyslem.
Vydáno se souhlasem serveru www.ctidoma.cz

Foto: Pixabay

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama