reklama

Farský: Nevzdáváme boj za rozvoj regionů. Našli jsme kompromis pro přesun úřadů z Prahy do krajských měst

reklama

Navrhujeme přesunout 15 centrálních úřadů do regionů. Vznikne tak více než 4 300 nových pracovních míst, které výrazně a dlouhodobě regiony posílí. Tento krok zároveň uleví české metropoli. Jedná se o kompromisní návrh, který má oproti předchozímu, jenž byl poslanci vládní koalice odmítnut, širší podporu napříč politiky i odbornou veřejností.

Proč to navrhujeme?
„Je to jednoduché řešení s dlouhodobými pozitivními důsledky pro celou společnost. Mezi Prahou a zbytkem republiky je obrovský rozdíl, který se stále zvyšuje. V počtu vysokoškolsky vzdělaných lidí, ve mzdách, v kvalitě a dostupnosti služeb. Tento trend je potřeba v zájmu celé země zastavit, ještě lépe obrátit. Přesun úřadů z centra do regionů je jedním z prvních kroků,“ zdůvodňuje předkladatel návrhu Jan Farský (STAN).

Přemístěním úřadů do krajských měst udržíme v regionech ekonomicky aktivní obyvatele a zvýšíme rozmanitost trhu práce. Praze se tak uvolní prostory v centru pro bydlení, kulturu a další využití, ušetří se za drahé nájmy, vyřeší se nedostatek vhodných kancelářských prostor ve stávajících budovách, vysoké výdaje na jejich provoz a energie.

„V regionech naleznou úřady i dostupnější pracovní sílu. Sehnat kvalitní odborníky, ať už právníky, inženýry či pracovníky v IT, je v hlavním městě čím dál obtížnější. Zmenšení rozdílů mezi regiony je výhodné pro regiony i centrum. Prospěje všem,“ říká autor návrhu.

Plánovaný přesun se týká 15 úřadů či jejich částí. Jedná se o více než 4 300 kvalifikovaných pracovních míst, která budou umístěna v regionech. Objem finančních prostředků na platy těchto zaměstnanců činí více než 2,2 mld. Kč ročně.

„Tyto peníze zvýší přirozeným způsobem kvalitu života v regionech. Pomohou regionálním kulturním institucím, školám, sportovištím, živnostníkům, řemeslníkům a všem firmám a občanům, kteří ve službách podnikají. Udrží to v regionech vzdělané lidi,“ říká Farský a dodává: „Sněmovna už v minulém roce odmítla ambicióznější verzi, proto jsme nyní připravili takovou, která je kompromisnějším řešením, a pro kterou jsme získali širší podporu zástupců krajských měst a odborníků.“

Foto: Pixabay

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama