reklama

Liposukce nevyřeší nadváhu, ale pomáhá při zdravotních obtížích

reklama

Jde o jeden z nejoblíbenějších zákroků v rámci estetické medicíny. Podle údajů Brandeis Clinic by Lucie Kalinová je zhruba každý pátý provedený zákrok právě liposukce. Pozitiva zákroku nejsou jen estetická. Odsátí tuků sice není lékem na nadváhu, ale léčit se s ní ale dá lipedém nebo chronický lymfedém.

Liposukce je poměrně mladým zákrokem, první odstraňování tuku se začalo provádět zhruba v 70. letech minulého století. Prvotní snahy s sebou nesly jizvy a neuspokojivý výsledek. Až v 90. letech se ve Francii začala přebytečná tuková tkáň odsávat pomocí kanyl. V současné době zvládnou špičkoví plastičtí chirurgové odsát zhruba 4 litry přebytečného tuku při jedné operaci, pokud má pacient potřebné zásoby.

Oblast vhodnou k liposukci vymezuje kožní test na šířku podkožní tukové tkáně. Tento test probíhá před samotným zákrokem a je jím určena šířka kůže a tukové tkáně stisknutím mezi palcem a ukazováčkem. V případě, že se tímto způsobem uchopí více než 1 cm tkáně, má liposukce smysl a bude prospěšná.

Tuková tkáň patří mezi nejměkčí v našem těle. Je tvořena buňkami, které jako jediné v těle nemají jádro a nemohou se množit buněčným dělením. Jejich množství a rozložení v podkoží je od narození definitivní a je dáno dědičně. S přibývající hmotností se pouze roztahují a nabývají na objemu. Hlavní chyba, kterou dělají lidé, kteří chtějí zformovat postavu a shodit přebytečná kila, je extrémní dieta – velký kalorický deficit, který nezvládnou dlouhodobě udržovat. Během diety dochází k poklesu bazálního metabolismu, a to se pak po návratu k normálnímu kalorickému příjmu projeví v podobě zvětšování tukových zásob.

Vhodná i k ošetření lipomů
„Skoro polovina klientů za mnou přijde s tím, že chtějí nejdříve odsát tuk a poté začnou se změnou životosprávy. Neříkám, že to nelze, ale je ideální, pokud si klient nejdříve nastaví jídelníček, zapojí optimální fyzickou aktivitu a až poté dorazí. Jde pak lépe definovat svaly a celkové kontura postavy, klient je ve větší fyzické i psychické pohodě a výsledek je ještě lepší, než si dokázali vůbec představit,” uvádí Lucie Kalinová, vedoucí lékařka pražské kliniky Brandeis Clinic. Důležitou roli hraje i konzultace. „Ošetřující lékař musí znát celkovou anamnézu pacienta, aby mohl přesně určit, kolik tukových tkání bude možné odsát. Před liposukcí je důležité, aby pacient aspoň 5 měsíců neprodělal velké hmotnostní skoky. Tělo musí být na zákrok připraveno,“ pokračuje doktorka Kalinová.

Liposukce je vedle kosmetických důvodů vhodná i k ošetření lipomů (nezhoubné novotvary v tukové tkání), angiolipomů či chronických lymfedémů a je možné ji provést kdekoliv na těle. Podle dat Brandeis Clinic nejčastěji pacienti ale volí oblasti břicha, boků, nohou a paží. Další v žebříčku jsou “madla lásky”, oblast nad a kolem kolen a stále častěji řeší podbradek. Úplné odstranění tukové vrstvy ale není pro organismus žádoucí. Vždy musí aspoň část zůstat, jinak se tvoří kožní nepravidelnosti a jizvení. Laserová liposukce předchází vzniku nerovností a je možné ji s klasickou zkombinovat. „Trendem dnešní doby jsou kombinované zákroky, takže nejen, že provádíme klasickou tumescentní liposukci zároveň s laserovou, můžeme v rámci jedné operace upravit i více oblastí. Oblíbená je plastická operace břicha nebo zvětšení či modelace prsou v kombinaci s liposukcí,“ uzavírá doktorka Kalinová.

Foto: archiv

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama