reklama

Martin Kupka: Pět set kilometrů, padesát starostů

reklama

Středočeští občanští demokraté za sebou mají 10 dnů putování na kole po městech a obcích ve svém kraji. V čele s kandidátem na hejtmana a starostou Líbeznic Martinem Kupkou už urazili necelých 500 kilometrů. „Chceme Středočeský kraj poznat opravdu z blízka a vybrali jsme si k tomu kola, protože se hodí k létu a také proto, že z nich vypadají jinak dobré i špatné stránky našich měst a obcí. Z auta při padesátikilometrové nebo ještě vyšší rychlosti prostě lidské oči spoustu důležitých věcí přehlédnou,“ říká Martin Kupka.

Peloton členů a příznivců ODS se zatím na své cestě potkal s padesátkou starostů. Ti ve svých obcích a městech samozřejmě velmi často řeší podobné problémy – nejčastěji mluví o špatném stavu středočeských silnic, ale nápadně často zmiňují svůj boj o získání dostatku finančních prostředků na vodovody a kanalizace. To není náhoda, ale důsledek toho, že ve Středočeském kraji je dostupnost veřejných vodovodů nejhorší ze všech krajů České republiky.

„Proto je potřeba, aby stát našel více finančních prostředků právě na výstavbu vodovodů a kanalizací. To je životně důležitá infrastruktura, bez které se středočeský venkov nemůže pohnout dál. Vyžadované padesátiprocentní spolufinancování v případě malých obcí je totiž pro ně prakticky nedosažitelné,“ dodává Karel Bendl.

„Mnoho starostů mi potvrdilo, jak důležitá byla naše iniciativa s kompenzací poklesu daňových příjmů kvůli koronaviru. Právě v těchto dnech přicházejí na obce peníze, o které jsme od dubna bojovali. Injekce ve výši 1 250 Kč na občana teď zachraňuje rozběhnuté i připravované investice do silnic a chodníků, škol, vodovodů, kanalizací a třeba i do sportovních areálů. To všechno by se kvůli nejistým příjmům samospráv mohlo zastavit,“ dodává Martin Kupka.

Telefonování na hřbitově
Kromě klasických neduhů kraje se však dostalo i ke specifickým problémům a místním specifikům. „Třeba v okolí Žehušic u Kutné Hory je tristní telefonní signál. Konkrétně v Rohozci musí místní chodit telefonovat na hřbitov, aby se vůbec dovolali. A i když se pan starosta snaží, tak s tím nikdo z operátorů nic nedělá. Proto jsem napsal dopis všem třem hlavním českým operátorům s žádostí, aby problém řešili,“ zmínil konkrétní výsledek putování po středočeských obcích Kupka.

Deset dní a 500 kilometrů jízdy, to je třetina srpnové kampaně ODS ve středních Čechách. Každý den putování přitom končí letním kinem, promítáním nového českého filmu 3BOBULE. Každodenní návštěva ve středočeských městech je i díky vydařenému počasí vysoká, například v Kutné Hoře přišlo přes 600 diváků. „Úspěch naší kampaně vidím v tom, že se lidé v pokoronavirové době přece jen ještě obávají zdržovat se déle v uzavřených prostorech. Ale letní kina nabízejí zábavu pod širým nebem, tedy vlastně za nejbezpečnějších možných podmínek. Nevím, jak velká část z lidí, se kterými se potkáváme, bude ODS volit, ale jsem si jistý, že skoro všichni jsou rádi, že jsme za nimi přijeli, a ještě se přitom zajímáme, jak žijí,“ uzavírá Martin Kupka.

Foto: archiv

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama