reklama

STAN, ODS, KDU-ČSL, TOP 09: Lidé musejí mít i v karanténě možnost volit v podzimních volbách

reklama

Po schůzce zástupců opozičních stran s ministrem vnitra se rýsuje řešení, aby v podzimních volbách mohli volit i lidé, kteří jsou kvůli možnosti onemocnění Covid-19 v karanténě. Zástupci demokratické opozice vítají, že nikdo ani neuvažuje o odložení voleb, a shodli se s ministrem vnitra na některých možných řešeních.

„Kvitujeme s povděkem, že nikoho ani nenapadlo volby odkládat. Rovněž jsme rádi, že ministr vnitra hledá cestu, jak zajistit, aby volit mohli i lidé v karanténě,“ zdůrazňuje předseda STAN Vít Rakušan.

„Postoj KDU-ČSL je celou dobu stejný, chceme umožnit lidem v karanténě hlasovat v podzimních volbách do zastupitelstev a do Senátu. Je to jejich právo a vláda má několik možností, jak jim jejich právo zajistit. Výmluvy nejsou na místě, času na to měla dost,“ dodává Jan Bartošek za KDU-ČSL.

Politické strany mají týden na to, aby posoudily návrhy ministra vnitra, jak volební právo zajistit. Shoda panuje na možnosti volit v „drive in“ volebních místnostech pro hlasování z auta, stejně tak ve zřízení zvláštních volebních okrsků v domovech seniorů a dalších zařízeních, která mohou být kvůli nákaze koronavirem uzavřena.

Zástupce? To asi ne
Zástupci politických stran se naopak neshodli korespondenční volbě nebo volbě pomocí zástupce. „Korespondenční volba i volba v zastoupení mají svá rizika. Naopak okrsky pro lidi v karanténě a hlasování z auta jsou rozumné návrhy. Jen doufám, že vláda dokáže zajistit vše tak, aby nenastal chaos,“ vysvětluje místopředseda ODS Martin Kupka.

„Korespondenční volbu jsme navrhovali projednat už v dubnu, ostatně návrh zákona leží ve sněmovně rok. Ukazuje se, že by se jednalo o skvělé řešení, ale bohužel jej některé strany nepodporují a shodu nenacházíme. TOP 09 už před týdnem navrhla vládě konkrétní řešení s přenosnými urnami, které by mohlo vhodně doplnit tzv. drive-in volební místnosti. Ne každý občan má auto anebo může být natolik indisponován, že   by ani to pro něj řešením nebylo,” říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Na další schůzce za týden by se politické strany měly sjednotit na technickém řešení, které bude průchodné v obou komorách parlamentu.

Foto: Pixabay

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama