reklama

Právníci: přísné tresty za bagatelní trestné činy spáchané za nouzového stavu zatíží systém

reklama

Za dobu nouzového stavu eviduje Nejvyšší státní zastupitelství 8 354 spáchaných krádeží, 37 podvodů či 39 případů šíření poplašné zprávy. U 1 365 případů krádeží už byl odhalen pachatel, u více než tisíce z nich už bylo zahájeno trestní stíhání. Právníci kritizují, že za mřížemi podle automatického zpřísnění mohou skončit i pachatelé bagatelních trestných činů. Postup citelně dopadne jak na daňové poplatníky, tak i na přetížené věznice.

Při vyhlášení nouzového stavu, který byl vyvolán vysokým stupněm ohrožení zdraví obyvatel, se úměrně zvyšuje také míra trestní represe. To znamená, že běžné trestné činy mohou být trestány výrazně přísněji. Opatření se týká i např. krádeží, kde zákon striktně hledí jen na provedený čin. „Nijak tedy nerozlišuje, zda pachatel ukradl důležité léky či nedostatkové roušky, nebo zda v obchodě strčil do tašky potraviny či drogerii v hodnotě pár korun. Zákonem je v této situaci za trestný čin krádeže stanovena sazba 2 až 8 let odnětí svobody,“ vysvětluje Jakub Kadlec z advokátní kanceláře Vilímková Dudák & Partners. Jen za krádeže spáchané v době nouzového stavu bylo už k začátku června stíháno 1 009 pachatelů.

Advokát konstatuje, že samy soudy již k věci začínají přistupovat racionálně a využívají možnost snížit trest pod zákonnou sazbu. „Máme s tím osobní zkušenosti minimálně ve dvou případech. V jednom dostal odsouzený za krádež zubních kartáčků v hodnotě 1 800 Kč v prvním stupni tři roky, avšak odvolací soud trest snížil na jeden rok nepodmíněně – šlo o recidivistu v podmínce. Ve druhém případě za krádež kabelky v hodnotě 260 Kč dostal pachatel, taktéž recidivista, 9 měsíců vězení nepodmíněně,“ říká Kadlec.

České věznice jsou přeplněné
Advokáti se zaměřují i na ekonomickou stránku přísných trestů pro pachatele bagatelních přestupků. „Dva naši klienti teď odešli od soudu s rozsudkem dva roky nepodmíněně, a to za krádež věci v hodnotě 1 000 korun. Jako daňový poplatník si kladu otázku, zde je škoda za tisícikorunu adekvátní tomu, aby aktivovala státní aparát od policie přes státní zastupitelství až po soud. Vyžádá si hodiny advokátů i dalších kvalifikovaných lidí, další prostředky spolkne i samotný soud s obhájci a znalci. Vhodné by bylo najít jinou úpravu. Například přesně definovat, u kterých přečinů se bude aplikovat zpřísněná sazba z důvodu nouzového stavu,“ říká právník Tomáš Šetina z advokátní kanceláře Šetina, Komendová & Partners. Krádeže čokolády či pečiva, která už média v této souvislosti zmiňovala, by tak zůstaly přestupky.

Podle portálu Česká justice jsou tuzemské věznice dlouhodobě přeplněné, jejich kapacita je vyčerpána na cca 103 %. „V současnosti ve výkonu trestu 20 140 osob. Je tedy zřejmé, že pokud budou k nepodmíněnému trestu odsouzeni všichni doposud známí pachatelé krádeží za nouzového stavu, budou umístění hledat jen obtížně. U tisíců případů krádeží se navíc po pachatelích stále pátrá, takže počty odsouzených by mohly ještě výrazně stoupnout,“ varuje Kadlec.

Vyšší počet osob, které do vězení poputují na základě přísnější sazby s ohledem na nouzový stav, se podepíše i na peněženkách daňových poplatníků. „Náklady na jednoho vězně se pohybují okolo 1 000 korun denně, jde tak o cca 350 000 korun ročně. Pokud odkážu na případ našich klientů, za jejich pobyt ve vězení Češi zaplatí asi 1,5 milionu korun – jen proto, že ukradli věc za tisícovku,“ připomíná Šetina.

Foto: Pixabay

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama