reklama

Životní úroveň Rusů strmě klesá

reklama

Ruská ekonomika trpí kvůli výraznému meziročnímu snížení cen ropy a zemního plynu. Hodnota rublu se prudce propadla a ceny většiny zboží v ruských obchodech narůstají. V důsledku tohoto vývoje klesá životní úroveň většiny Rusů.

/KOMENTÁŘ/ Ruská centrální banka dnes snížila základní úrokovou sazbu na rekordní minimum ve výši 4,25 procenta. Bankéři navíc uvažují o dalším snižování úrokové sazby v budoucnu. Klíčový bude vývoj inflace a hospodářského růstu. V případě, že se inflace bude držet pod svým cílem a ekonomika bude setrvávat v recesi, pravděpodobně dojde k dalšímu snížení základní úrokové sazby.

Prognózy nejsou dobré
Podle nové prognózy Ruské centrální banky by se inflace měla držet v pásmu 3,7 až 4,2 procenta, což odpovídá nastavenému cíli ve výši 4,0 procenta. Ruský hrubý domácí produkt by se měl letos propadnout o 4,5 až 5,5 procenta. V případě, že se predikce naplní, dojde k výraznému propadu životní úrovně v Rusku.

Vzhledem ke změnám v nastavení ruské měnové politiky jsme dnes byli svědky oslabení rublu. Aktuálně se jeden americký dolar obchoduje za 71,93 rublu. Ještě před rokem byla ruská měna výrazně silnější. Tehdy se jeden dolar obchodoval za 63,28 rublů.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Foto: Pixabay

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama