reklama

F3 už o víkendu v Rakousku: Schumacher, Staněk i Fraga touží po prvních bodech

reklama

Rakouský Red Bull Ring se v posledních dnech stal centrem formulového sportu. Velkou cenu Rakouska máme za sebou, o nadcházejícím víkendu nás čeká Velká cena Štýrska. Součástí cirkusu F1 jsou tradičně i juniorské soutěže, v rámci FIA F3 letos startuje i český tým Charouz Racing System. Jeho tři piloti jsou po úvodním podniku bez bodu, o to více se teď chtějí ve Spilbergu prosadit mezi nejlepší.

Zřejmě největší pozornost byla z české stáje v úvodních závodech sezónu F3 upřena na talentovaného Romana Staňka. Šestnáctiletý mladíček se jen pár dní před startem seriálu dozvěděl, že přeci jen do kokpitu formule 3 usedne. Času na přípravu tak bylo minimum, do monopostu premiérově usedl až v rámci kvalifikace. V té zazářil desátým místem, sobotní závod ani nedělní sprint však body nepřinesl. Hlavní cíl dojet do cíle však český pilot splnil. „Určitě se chci zlepšit. Ideální by bylo co nejlépe zajet kvalifikaci, abych mohl být v závodech co nejvíc vpředu,“ přeje si Staněk.

Brazilec Igor Fraga je takovým zvláštním úkazem. K reálný závodům se dostal díky tomu, že zářil v e-sportech, dokonce vyhrál FIA Gran Turismo Natons Cup a McLaren mu dal šanci v reálném kokpitu. Mr. Playstation ji chytil za pačesy a letos se touží prosadit v barvách Charouz Racing System. V prvních závodech ukázal, že by to mohlo jít. Rychlost rozhodně má, chybí mu jen více zkušeností a znalostí, jak se na trati chovat ve vypjatých situacích, které rozhodují o výsledku. „Snažím se tvrdě pracovat a z každého závodu si něco odnést. Druhý víkend na Red Bull Ringu by mohl být výhodou, přeci jen jsem si mohl okruh alespoň trochu osahat.“

Také pro Davida Schumachera je to letos premiéra ve formuli 3. Nositel slavného příjmení se minulou sobotu spíše trápil a skončil hluboko v poli poražených. Neděle mu naopak celkem vyšla, dokázal se postupně prokousat startovním polem až na patnácté místo a byl tak nejlépe umístěným jezdcem české stáje. I podle něj bude hodně záležet na páteční kvalifikace. „Mohla by nás dostat hodně nahoru. Oproti minulým závodům však musíme hodně zlepšit,“ má jasno Schumacher.

Kvalifikace na Velkou cenu Štýrska je na programu v pátek (sledovat ji můžete na live timingu na stránkách FIA F3 zde), hlavní závod se pojede v sobotu v 10.15 (živě na stanici Sport 1), sprint začíná v neděli v 9.45 (živě na stanici Sport 2).

Foto: Dutch Photo Agency

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama