reklama

Nováček Drugovich vítězem nedělního sprintu F2 ve Spielbergu, Charouzův Delétraz vydatně zabodoval druhým místem

reklama

Po druhém podniku formule 2 sezony 2020 v rakouském Spielbergu se nejvíce radoval nováček Felipe Drugovich. 20letý Brazilec dojel dominantním stylem pro vítězství nizozemské stáji MP. I u Charouz Racing Systemu ovšem teklo šampaňnské plným proudem: Loius Delétraz krásně zabodoval druhým místem.

Pole-position nedělního sprintu F2 patří tradičně osmému sobotního závodu a tím byl Felipe Drugovich z týmu MP. Také rychlý pilot týmu Antonína Charouze, Louis Delétraz se mohl těšit na dobrou startovní pozici: Směl vyrazit hned z druhého místa a nejen v české stáji se všichni ptali, jak si švýcarský mazák s brazilským nováčkem poradí?

Drugovich vyrazil bezchybně jako raketa, zatímco Delétraz musel své zkušenosti zužitkovat především k obraně před Giulianem Alesim (HWA) a Danielem Ticktumem (DAMS). Let po Red Bull Ringu za závodní rychlosti ovšem již úvodem druhého kola přerušila hořící záď Alesiho HWA-Dallary. V pořadí Drugovich, Delétraz, Armstrong, Ticktum, Shwartzman se pole seřadilo za Safety Carem.

O tři kola později se tedy de facto startovalo znovu a 20letý Drugovich znovu nezaváhal. Delétraz stejně tak úspěšně udržel druhé místo, zatímco týmový kolega Pedro Piquet postoupil na dobrou 13. pozici. Drugovich, který minulou sezonu ve formuli 3 nedokázal přesvědčit, pak sázel na dráhu sérii rekordních kol a Delétraz se musel soustředit spíše na obranu vůči Marcusovi Armstrongovi (ART), než na útok na špičku. Trvalo to ovšem jen další dvě kola, než byl závod znovu neutralizován: Daruvala poslal Ghiotta do štěrku zatáčky Glatz. 

Druhý re-start pojal Drugovich opět senzačně a ani za ním se pořadí nezměnilo. Zatím. Přesně o poločas 28 kol závodu ale měli lídr společně s  Delétrazem o jednu starost méně: Arsmtrongův vůz zůstal  bez náhonu stát a jeho pilot ho přihlouple zaparkoval na trati před brzdnou zónou druhé zatáčky. Třetí neutralizace, třetí dobrá přílěžitost pro jezdce Charouz Racing Systemu poskočit na špičku závodu! Ani tentokrát si Drugovich ale nedovolil chybičku a i Pedro Piquet reagoval výborně: postoupil na 11. místo.

Rozjetý 20letý brazilský lídr závodu nepřestával sázet na asfalt nové rekordy a do závěrečných 5 kol se vydal s náskokem půldruhé sekundy na Delétraze, který se musel bránit útokům Ticktumovy DAMS-Dallary. Britovi následovali v těsném odstupu Rus Shwartzman a Dán Lungaard. Podobně zajímavý souboj vládl o šesté místo nezi Macušitou, Schumacherem a Ilottem.

Felipe Drugovich, jehož kariéru financuje zámožný otec, dokázal to, co mu mnozí pro tuto sezonu právě neprorokovali: Vyhrál neohroženě z pole-position a zapsal si i nejrychlejší kolo závodu. Louis Delétraz předvedl také výborný výkon a postaral se druhým místem o letošní první výrazný úspěch českých barev. Pro třetího Daniela Ticktuma je výsledek jistě velkým zadostiučiněním: Před dvěma lety ho Dr. Marko vyhodil z kádru Red Bullu, Angličan nyní ztrapnil oba Rakučanovy aktuální chráněnce v F2… Zbývající nedělní body si rozdělili nováčci Shwartzman s Lungaardem a zkušení Macušita, Schumacher s Aitkenem. Na sobotního vítěze Ilotta zbylo jen 9. místo, Pedro Piquet dovezl druhý Charouzův vůz do cíle jako včera na dobré 13. pozici, jen 5s za body.

Louis Delétraz z týmu Charouz Racing System se po prvním závodním víkendu sezony 2020 nachází přesně tam, kde chtěl být: Mezi nejlepšími tabulky šampionátu a věří, že své bodové konto již za týden ještě vylepší.   

Výsledek nedělního sprintu F2 ve Spielbergu:
1. Felipe Drugovich, MP
2. Louis Deletraz, Charouz Racing System
3. Daniel Ticktum, DAMS                                                                      
4. Robert Shwartzman, Prema                               
5. Christian Lungaard, ART
6. Nobuharu Macušita, MP
7. Mick Schumacher, Prema
8. Jack Aitken, Campos
13. Pedro Piquet, Charouz Racing System

Text: Roman Klemm
Foto: Dutch Photo Agency


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama