reklama

Kovářová: Vláda chce půl bilionu, ale neví na co. To nemůžeme podpořit

reklama

Ministryně financí žádá sněmovnu o navýšení schodku státního rozpočtu o dalších 200 miliard korun. Hnutí STAN však požaduje za zásadní faktor koncepci jeho struktury. Vláda doposud nedokázala poslancům vysvětlit, kam by peníze měly směřovat.

Poslanci hnutí STAN by nad podporou rozpočtu uvažovali pouze v případě, že prostředky půjdou do rozvoje ekonomiky, investičních pobídek a proběhne restrukturalizace výdajové složky rozpočtu, avšak maximálně do výše 450 miliard, což představuje 5 % HDP.

„Vláda nás požádala o podporu navýšení schodku o dalších 200 miliard. Takovou obrovskou změnu, která zatíží občany České republiky však zdůvodňuje na pár listech papíru. Půl bilionu už je suma, o které je třeba vést podrobnou diskuzi, mít předem definované oblasti, do kterých budou peníze směřovat, strategii pro nastartování ekonomiky a celý tento plán musí mít hlavu a patu,“  říká poslankyně Věra Kovářová.
 
Nic takového nepamatujeme
Návrh vlády zahrnuje schodek rozpočtu, který Česká republika nepamatuje. Bude znamenat daňové zatížení na jednu osobu včetně kojenců ve výši 50 000 Kč. Poslanci hnutí STAN se domnívají, že není možné takovou sumu schválit vládě bianco šek.
 
„Uvědomujeme si, že čísla předznamenávají velký ekonomický propad a větší krizi se můžeme vyhnout proinvestováním. Peníze je ale třeba investovat zodpovědně nejen do podpůrných opatření, ale také do oblastí, které jsou podfinancované a v dlouhodobém horizontu může jejich využití státu ulehčit ve výdajové stránce,“  upozorňuje poslankyně Kovářová.

Foto: archiv V. Kovářové

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama