reklama

Hraba: Ministr Plaga se promlčel až k maturitám. Čas na řešení problémů měl, ale bohužel ho nevyužil

reklama

V pondělí 1. června začínají podle plánu ministerstva školství maturitní zkoušky. Na pochybnosti ohledně jejich letošní konání podle speciálního zákona poukazuje senátor Zdeněk Hraba (STAN). Podle senátora je postup ministerstva nesprávný a hrozí kvůli němu mnohé soudní spory.

Dva měsíce poukazoval senátor Zdeněk Hrabaa spolu se zástupci maturantů na problémy, které letošní maturity mohou přinést. „Snažili jsme se přimět ministerstvo k tomu, aby respektovalo vlastní právní předpisy a lépe komunikovalo se studenty a jejich rodiči. Šlo také o narovnání podmínek mezi českými a slovenskými studenty,“ říká senátor Hraba s tím, že se během té doby studenti od ministr Plagy nedozvěděli téměř nic. 

„Ministerstvo po celou dobu nebylo schopno argumentovat a ministr Plaga se uzavřel před okolním světem. Neodpověděl ani na to, na co slíbil, že odpoví. Celou krizí se prostě promlčel,“ doplňuje senátor, který tvrdí, že pochybnosti o postupu ministerstva školství tak stále trvají. „Konání letošních maturit je v zákoně č. 135/2020 Sb. jasně podmíněno obnovením osobní přítomnosti žáků na vzdělávání. K tomu však ale plošně doposud nedošlo,“ nastiňuje možné porušení zákona senátor Hraba.

„Pokud nastanou problémy či dokonce soudní spory, odpovědnost za ně ponese pouze pan ministr Plaga. Protože prostor pro řešení měl, ale bohužel jej nevyužil,“ říká na závěr senátor Hraba.

Foto: archiv Z. Hraby

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama