reklama

Spojené státy trpí největším růstem nezaměstnanosti od Velké hospodářské krize

reklama

Firmy ve Spojených státech a Evropské unii trpí kvůli pandemii koronaviru srovnatelným způsobem. Přesto nezaměstnanost ve Spojených státech narůstá výrazně rychleji než v Evropské unii. Ukazuje se, že evropská podpora pracovního trhu je účinná. Jakmile však skončí, mohou desítky milionů Evropanů přijít o práci.

Ministerstvo práce Spojených států oznámilo, že v minulém týdnu pořádalo 2,4 milionu lidí o podporu v nezaměstnanosti. Za posledních devět týdnů přišlo o práci 38,6 milionů Američanů. „To je zcela bezprecedentní nárůst srovnatelný pouze s vývojem za Velké hospodářské krize, která propukla v roce 1929,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech by v průběhu května mohla vzrůst až k úrovni 20 procent. V dubnu se míra nezaměstnanosti pohybovala na úrovni 14,7 procenta. Ministr financí Spojených států Steven Mnuchin upozornil, že nezaměstnanost bude dále narůstat a v případě prodlužování restriktivních opatření hrozí, že americká ekonomika bude trvale poškozena.

Kritickou situaci americké ekonomiky potvrzuje i řada dalších průzkumů. „Například Úřad pro sčítání lidu informoval, že téměř polovině amerických domácností klesly v průběhu pandemie příjmy. Na základě tohoto vývoje dochází ke snižování poptávka v ekonomice, což vede k výraznému poklesu hrubého domácího produktu,“ doplňuje Křeček.

Foto: Pixabay

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama