reklama

Senátor Růžička: Prezident si spokojeně přihřívá ruský boršč a je součástí ruské propagandy proti České republice

reklama

Senátorský klub Starostů a nezávislých rezolutně odmítá vměšování cizích mocností do vnitřních záležitostí České republiky a požaduje, aby vláda zaujala jasné stanovisko k útokům ruské diplomacie na české komunální politiky i k sílícím tlakům ze strany Čínské lidové republiky. Klub podporuje kroky předsedy Senátu v objasnění vyděračského dopisu pro Jaroslava Kuberu ohledně plánované cesty na Tchaj-wan.

Senátoři zároveň odsuzují další tlak čínské ambasády v souvislosti s blahopřáním k inauguraci nově zvolené prezidentce Tchaj-wanu. „Je naprosto nepřípustné, aby představitelé Čínské lidové republiky diktovali Senátu a jeho předsedovi, jak se má chovat. Jedná se o zpochybňování demokratických principů a o boj o vliv a moc. Jako suverénní stát nesmíme takové chování tolerovat. Tchaj-wan je demokratickou zemí a jeho prezidentce Cchaj Jing-wen za klub Starostové a nezávislí gratulujeme k jejímu zvolení a přejeme mnoho úspěchů v její zodpovědné činnosti,“ uvádí předseda klubu Starostové a nezávislí Petr Holeček.

„Na opakované žádosti o vysvětlení vyděračského dopisu reagoval Hrad dosud vyhýbavě nebo raději vůbec. Jeho objasnění už se nejspíš nedočkáme, ale před výhružkami nesmíme ustupovat. Předseda Senátu Miloš Vystrčil ve jménu demokracie, svobody a nezávislosti naší země vážně uvažuje o své cestě na Tchaj-wan. V tomto rozhodnutí má naši plnou podporu,“dodává 1. místopředseda Senátu a člen klubu Starostové a nezávislí Jiří Růžička.

Dlouhodobá aktivita Ruska
Na území České republiky probíhá prokazatelně diplomatická a zpravodajská aktivita  Ruska a komunálním politikům je v souvislosti s odstraněním sochy maršála Koněva vyhrožováno.

„Ruský ministr zahraničních věcí Lavrov nařizuje Praze 6, aby se socha maršála Koněva vrátila na svoje původní místo. Ruská federace by měla pochopit, že jsme svéprávná, suverénní země a rozhodnutí samosprávy se jich netýká. Bohužel jsme svědky toho, že ruská ambasáda i oficiální představitelé země rozšiřují dezinformace a vyzývají k trestnímu stíhání komunálních politiků,“ upozorňuje Jiří Růžička, 1. místopředseda Senátu a zastupitel MČ Prahy 6.

Místo toho, aby vláda zaujala k situaci jednoznačné stanovisko, vše nabývá dle Jiřího Růžičky bizarních rozměrů. „Komunistický místopředseda sněmovny Vojtěch Filip označuje opoziční demokratické strany za neonacistické a vyzývá k odstoupení ministra zahraničí Petříčka, který se jako jediný zásadně postavil za dodržování demokratických principů v naší zemi. Prezident si spokojeně přihřívá ruský boršč a je aktivní součástí ruské propagandy proti České republice,“ dodává Růžička.

Foto: archiv

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama