reklama

Kvalifikace F2 v Monaku: Znovu slibný výkon Fittipaldiho

reklama


Velmi důležitou pole-position pro nedělní závod F2 v Monaku si zajistil Novozélanďan Liam Lawson z týmu Hitech. Navýsost spokojeni mohli být i u Charouz Racing Systemu: Enzo Fittipaldi nabírá stále lepší formu a zajel výborný 6. čas. Tak jako před týdnem ve Španělsku, má tedy česká stáj i tento víkend v Monaku oprávněnou naději na spoustu bodů.

I když se aktuální mocnáři F1 snaží i Velkou cenu Monaka pořád více „uniformovat“, rozdělení kvalifikace F2 na dvě skupiny se FIA vyhnout nechtěla: a tak mělo v páteční poledne vždy 11 borců pouhých 16 minut čas na to, zajet kolo, které umožňovalo špičkovou pozici na startu. Pozici, která je právě zde v Monte Carlu pro výsledek závodu důležitější, než kde jinde. Na tyto rozhodující kola se jezdci mohli připravit jediným volným tréninkem ve čtvrtek, ve kterém byl nejrychlejší Felipe Drugovich před Ralphem Boschungem..

I když nebylo času nazbyt vyčkávalo se mezi piloty s lichými čísly s opravdovým „kamikaze-kolem“ hodně dlouho. Až po 12 minutách před koncem odkryli nejrychlejší karty. Byl to zkušený Brazilec Drugovich (MP), kdo se usadil krátce před koncem na špičce. Jeho výkon ovšem překonal Liam Lawson (Hitech) a překvapivě i Ayumu Iwasa (DAMS). Drugovichův poslední pokus o převzetí žezla skončil kontaktem se svodidly – a o pořadí Lawson, Iwasa, Drugovich, Doohan, Armstrong skupiny A bylo rozhodnuto. Charouzův Bolukbasi stačil jen na poslední místo s odstupem tří sekund na Lawsona.

Bezprostředně poté nastoupili piloti se sudými čísly. Kdo chtěl na pole-position, ten musel překonat Lawsonův čas 1:21,229 sec. I tentokrát si jezdci nechali čas k seznámení s podmínkami tratě. Tři minuty před koncem potvrdil Enzo Fittipaldi, jak dobře se již s vozem F2 a techniky Charouz Racing Systemu sžil a zajel nejrychlejší čas! Jeho rychlé kolo poté dokázali slepšit již jen „domácí“ Theo Pourchaire (pilot ARTu je rodákem z nedalekého Grasse) a Juri Vips (Hitech), než byla tato session pro nehodu Hughese u koupaliště ukončena. Pourchaire Lawsonova času nedosáhl, proto budou skupině B patřit sudá startovní místa.

Pro Enza Fittipaldiho znamená 6. startovní místo výbornou výchozí pozici do hlavního závodu, který se pojede v neděli, 9:50h

Výsledek kvalifikace F2 v Monaku:

1. Liam Lawson, Hitech 1:21,229s

2. Theo Pourchaire, ART 1:21,535s

3. Ayumu Iwasa, DAMS 1:21,288s

4. Juri Vips, Hitech 1:21,618s

5. Felipe Drugovich, MP 1:21,348s

6. Enzo Fittipaldi, Charouz Racing System 1:21,719s

21. Cem Bolukbasi, Charouz Racing System 1:24,150s

Text a foto: Roman Klemm

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama