reklama

F3 v Maďarsku: Charouzův Fittipaldi dojel pro stříbro, předtím byl Sargeant třetí

reklama

Český silniční sport nemá v poslední dekádě právě na růžích ustláno, ve formuli 3 na Hungaroringu ale bylo dnes večer pro jednou jinak: Enzo Fittipaldi dojel českému týmu Charouz Racing Systemu pro stříbrný pohár a Logan Sargeant pro další 2 body. Američan ještě předtím v prvním závodě vybojoval pomyslný bronz. Sponzoři české stáje Tesla a CPI tak musí být nadmíru spokojeni.

Radost dopoledního vítěze Lorenza Colomba trvala bohužel jen něco před hodinku. Groteskní pře-regulovanost motorsportu se totiž postarala o malý skandál. Komisaři seznali, že Ital nechal koncem neutralizace mezi sebou a safety car více něž deset délek vozidla, což vedlo k pětisekundové penalizaci a jeho sešup na 7. místo. Japonec Iwaza bral rád darované vítězství, Brit Caldwell druhé místo a Charouzův Seargant první umístění mezi top 3 sezony.

Charouz Racing System tedy dopoledne dosáhl skvělého výsledku a předpoklady k jeho zopakování byly večer skutečně vynikající: 12. místo Enza Fittipladiho v prvním závodě totiž znamenalo pole-position ve druhém a pro české fandy bylo kořením i skutečnost, že z druhé pozice směl startovat Roman Staněk (Hitech). Druhou startovní řadu tvořili Matteo Nannini (HWA) s Jackem Doohanem (Trident) a třetí David Schumacher (Trident) s Alexandrem Smoljarem (ART), zatímco Sargeant hodlal zvýšit své bodové konto z 10. startovní pozice.

Brazilský poleman, vnuk velkého Emersona Fittipaldiho, Enzo (a s ním i tým Charouz Racing System) tedy doufal v perfektní odpich a poté v „husí pochod“ beze změn pořadí, jak ho Hungaroring „umožnil“ již nesčetněkrát. Za krásného počasí vyrazil v Miami žijící jezdec české stáje dobře, udržet za sebou agresivního Nanniniho ovšem dalo dost práce. Povedlo se a z prvního kola se Charouzův pilot vrátil ve vedení před Italem, Staňkem, Smoljarem, Doohanem a Schumacherem. Sargeant obhájil 10. místo, dobrý de Gerus postoupil na 18. pozici.

Synovec rockové hvězdy Gianny Nannini ale nepovolil a úvodem 4. kola Fittipaldiho předjel. Enzo, který pro letošek původně plánoval především účast v americké sérii IndyLights, měl poté problém udržet lídrovo tempo a musel se soustředit na obranu před dobře naladěným Staňkem. Bezprostředně za Staňkem ovšem číhala další desítka vozů.

Pás asfaltu položený do polí u obce Moygorodu na východ od Budapešti pak dělal své pochybné pověsti všechnu čest. Pořadí bodovaných míst se začalo měnit až 7 kol před koncem. Schumacher předjel pátého Doohana, později pokořili Australana i Colombo, Novalak a Sargeant. Lídr šampionátu Hauger pak dvě kola před koncem předjel i Schumachera.

Matteo Nannini na špičce ovšem nezaváhal a s náskokem 2,5s na Fittipaldiho slavil velké vítězství. Také pro Charouz Racing System byl výsledek ohromným úspěchem. Kromě druhého Fittipaldiho dojel Antonínovi Charouzovi pro body i 9. Sargeant. Roman Staněk dokončil jako třetí, což je také super výsledek.

Nedělní závod F3 odstartuje v 10:45h.       

Text: Roman Klemm
Foto: Dutch Photo Agency

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama