reklama

Druhý závod F2 v Silverstone: Beckmann raketovým startem pro body Charouz Racing System

reklama

Ohledně svého fádního průběhu se odpolední závod F2 v Silverstone jen málo lišil od ranního procesí. Přinejmenším dvěma borcům ale vykouzlil na tváři široký úsměv: Richard Verschoor slavil své první vítězství a David Beckmann dojel Charouz Racing Systemu nečekaně pro dobré 8. místo.  

Ne, sobotní ranní závod F2 nebyl přilišným poutačem na motorsport. Díky třem neutralizacím se závodilo jen polovinu z 21 kol – a i když se závodilo, tak bylo na trati vidět jen fádní zástup, bez rozhodujících změn pořadí. Zbývalo jen doufat, že obnovené „převrácení pořadí naruby“ přinese více napětí: Z pole-position totiž startuje odpoledne vždy 10. ranního výsledku, což je sice ze sportovního hlediska fraškou, mělo by ale čistě teoreticky zajistit „pohyb“…

Zmíněným šťastlivcem byl Holanďan Richard Verschoor (MP), na jehož zaváhání čekali za letního vedra Marcus Armstrong (DAMS), Daniel Ticktum (Carlin) a Liam Lawson (Hitech) bezprostředně za ním.

Věčný „underdog F2“ Verschoor reagoval na startu velmi dobře a s lehkostí za sebou udržel Armstronga s Ticktumem a Lawsonem. Výborný odpich předvedl i pilot Charouz Racing Systemu David Beckmann, který se dokázal katapultovat kupředu na 8. pozici. Opětně se ale dlouho nezávodilo. Ještě během prvního kola kolidovali Boschung s Deleddou a před lídra se znovu usadil vodící vůz GT, který vlastně nemá na trati při závodu monopostů co hledat…

Úklid dráhy připravil fandy na výborně obsazených tribunách o pětinu závodu, soustředěného Verschoora to ale nerozházelo. Proč také? Vždyť po dalších dvou kolech havarovali Daruvala s Viscaalem a protože Trident-Dallara lídrova krajana uvízla ve štěrku, neutralizovalo se znovu! Ranní šílenství Safety-caru tedy našlo svého pokračování – vedení závodu se nepoučilo… Prostě komická a pro sport zcela neúnosná situace, za které jezdci až do poloviny „závodu“ absolvovali jen dvě kola naplno. Pamětníci „opravdového závodění“ v Silverstone Clark, Moss a Hunt se obracejí v hrobech…

Verschoor se i s druhým re-startem bravurně vypořádal a jelikož také borci za ním dokázali kolo za kolem držet své pozice, připomínalo odpoledne i v tomto ohledu příliš dlouho nezáživné ranní procesí. 

Teprve tři kola před cílem vystřídal Piastri Lawsona na čtvrté pozici. Jinak ovšem – až na uklouznutí Shwartzmana, kterým ranní vítěz přišel o bodík za 10. místo – zůstalo pořadí na bodech beze změny.

20letému Verschoorovi z týmu MP ovšem mohlo být dění za ním ukradeno: Slavil svůj první triumf ve formuli 2. Malý triumf mohl slavit i tým Antonína Charouze. Po zpackané kvalifikaci a bezbarvém prvním závodě, se David Beckmann – hlavně díky své výborné reakci na startu – postaral o dobré 8. místo pro českou stáj. Druhý jezdec Charouz Racing Systemu, Guilherme Samaia dojel 17.  

Hlavní závod formule 2 vystratuje v Silverstone zítra v 11:50h.

Výsledek 2. sobotního závodu F2 Silverstone:

1. Richard Verschoor, MP

2. Marcus Armstrong, DAMS

3. Daniel Ticktum, Carlin

3. Christian Lundgaard, ART

4. Oscar Piastri, Prema 

5. Liam Lawson, Hitech 

6. Juri Vips, Hitech                                        

7. Felipe Drugovich, UNI-Virtuosi

8. David Beckmann, Charouz Racing System

9. Lirim Zendeli, MP         

10. Theo Pourchaire, ART

….

17. Guilherme Samaia, Charouz Racing System 

Text: Roman Klemm
Foto: Dutch Photo Agency

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama