reklama

Podmolovo drsné seznámení s Dakarem: po 500 metrech havaroval s motorkou

reklama

Náročný den prožil Libor Podmol, světově proslulý freestyle motokrosař. Po dlouhých administrativních přejímkách vyjel poprvé na saudskoarabský písek v rámci testovacího okruhu. Jenže nováček Dakarské rallye po 500 metrech havaroval. „Bál jsem se, že jsem to fatálně pohnojil. Naštěstí mi nic není, jen jsem se trochu uhodil do břicha a kousl do jazyku. Plival jsem krev. Navíc jsem se bouchl do hlavy, na navigaci byl otisk mého náhubku a trochu ji škrábl,“ popisoval pád Podmol, který zítra odstartuje do prologu. První etapa je pak na programu v neděli.

Celý podzim trénoval na písku ve vojenském areálu na Moravě, arabský terén je však něco jiného. Jak k pádu došlo? Za horizontem na rovince byly vyjeté koleje od kamionu. Podmol se do nich zabořil a dostal highsidera. „Píchl jsem si řídítka do břicha a narazil helmou do navigace. Nakonec pád dopadl dobře, ale takový začátek shakedownu jsem si rozhodně nepředstavoval,“ dodal Podmol, který si vyzkoušel techniku na Dakarské rallye zcela poprvé. A to na testovací dráze, která se nacházela 50 kilometrů od bivaku.

I po pádu zůstal Podmol ještě hodinu na trati a pilně trénoval. „Musel jsem se víc seznámit s pískem. Zjistil jsem totiž, že neumím číst duny. Nepoznám pořádně, jestli se jedná o mírný nebo hodně strmý kopec. Tohle je důvod, který mě vytrestal po pět seti metrech,“ prohlásil mistr světa ve freestyle motokrosu a vítěz X-Games. „Na shakedownu bych mohl být normálně tři dny a testovat, to by mi určitě hodně pomohlo. Potřebuji totiž v poušti trávit víc času, ale kvůli koronavirovým opatřením mě organizátoři pustili s motorkou na trať až dnes.

Změna strategie
Podmol tak trochu mění strategii, se kterou na Dakar přicestoval. „V hloubi duše jsem závodník a nechtěl jsem tuhle soutěž pojmout tak, že se jen svezu a zúčastním. Chci bojovat o co nejlepší umístění, nejlépe pak o ocenění nováčka roku. Ale pád na tréninku mě utvrdil v tom, že musím být ze začátku opravdu hodně opatrný. A jet s rozumem. Asi to byla výchovná facka,“ zhodnotil šéf týmu Podmol Dakar Team. Se svými kolegy bude dnes poslední den na hotelu. „Zítra už závodíme, nastoupíme do desetikilometrového okruhu v rámci prologu. V něm se bude rozhodovat o pozici na startu. Dakar pak začíná v neděli první etapou, která má 650 kilometrů. Těším se,“ dodal úspěšný freestyle motokrosař. Pokud chcete sledovat vše podstatné ze slavného vytrvalostního závodu, máte letos šanci na stanici SPORT 5. Připravena je celá řada přímých vstupů, studií i hostů. Tato televize je navíc jako jediná sportovní u nás šířena zdarma.

Foto: MCHphoto.cz

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama