reklama

Kovářová: Struktura návrhu státního rozpočtu neodpovídá potřebám 21. století

reklama

Poslanecká sněmovna bude projednávat ve druhém čtení návrh zákona o státním rozpočtu pro rok 2021. Hnutí STAN předložený návrh z dílny ministerstva financí nebude podporovat. Podle Věry Kovářové tento návrh dostatečně nereflektuje současnou krizi, a zároveň nenaplňuje představy ambiciózního plánu, který si naše země skutečně zaslouží. V této době není podle poslanců STAN opodstatněné, aby stát bez sebemenší ambice snižovat státní výdaje radikálně zasáhl do příjmové složky státu.

„Vláda představila návrh, který má nereálné příjmy, nemá ambici šetřit na výdajové stránce a jeho taková struktura neodpovídá potřebám 21. století. Chybí investice do digitalizace, podpora průmyslu s vyšší přidanou hodnotou i
důležité reformy pro budoucnost naší země,“ upozorňuje Věra Kovářová.

Kompenzace pro kraje
Největší výhrady jsou podle Kovářové k absenci priorit, které by vedly k vyšší konkurenceschopnosti státu. V době krize by se měla vláda chovat odpovědně, místo toho se ale připravuje o své příjmy a stále více naši zemi zadlužuje. Hnutí STAN představilo pozměňovací návrhy, které upravují strukturu finančních prostředků v určitých kapitolách státního rozpočtu, které neohrozí veřejné služby.

„Připravili jsme návrh na kompenzace pro kraje ve veřejné dopravě, za výpadky tržeb, které kraje postihly, a to v důsledku zrušení superhrubé mzdy. Chceme tím zabránit zdražování za jízdné, takže doufáme, že u vlády najdeme pochopení. Požadujeme také navýšení prostředků pro havarijní fond, protože stav mnoha památek je v kritickém stavu nebo na protidrogovou prevenci,“ dodává Kovářová.

Foto: archiv V. Kovářové

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama