reklama

Popravený Vladivoj Tomek má v Praze 7 billboard

reklama

Neobvyklým způsobem si připomíná Praha 7 posledního popraveného politického vězně komunistického Československa. Na šedesáté výročí exekuce Vladivoje Tomka upomíná výrazný billboard. Za iniciativou stojí historik Petr Blažek a člen místního zastupitelstva Tomáš Bartovský.

„Chceme připomenout statečného muže, který prožil většinu svého života na území dnešní městské části Praha 7. Upozornit na jeho protikomunistický odboj i na další stránky jeho života, které příliš známé nejsou,“ vysvětluje historik Petr Blažek, který v Praze 7 bydlí. „Tomek měl například nesporný výtvarný talent, což je patrné na malbách a karikaturách, které se zachovaly. Jeho razantní odpor ke komunistickému režimu je dodnes velkou inspirací. “

„Připomenout šedesát let starou justiční vraždu má smysl proto, abychom si uvědomili váhu naší dnešní svobody. Kromě tradiční piety u Tomkova pamětní desky chceme také mezi obyvateli Prahy 7 více rozšířit povědomí o jeho životě a odbojových aktivitách. Proto jsme připravili billboard, který člověka udeří do očí a také webové stránky, které shrnují Tomkovy životní osudy. Je správné připomínat pozitivní vzory z naší minulosti,“ dodává zastupitel Tomáš Bartovský.  

Vladivoj Tomek se narodil 9. června 1933 v Praze. Byl studentem La Guardiova gymnázia na Strossmayerově náměstí. Později chodil do gymnázia v Truhlářské ulici, kde seděl v lavici s pozdějším proslulým spolupracovníkem StB a KGB Karlem Köcherem. Od konce čtyřicátých let plánoval s okruhem přátel různé akce proti komunistickému režimu. Pokoušeli se tisknout a rozšiřovat letáky. Snažili se také získat zbraně pro očekávané povstání.

Při přepadení vojenské hlídky ve Strašnicích v roce 1952 došlo k přestřelce, při které byl zastřelen vojín Rudolf Šmatlava. Tomkova skupina následně utlumila činnost až do roku 1956, kdy opět začala plánovat diverzní akce. Po zadržení Ladislava Balíka pro podezření z přípravy padělání československých bankovek byly aktivity skupiny vyzrazeny a Tomek spolu s dalšími sedmi členy skupiny zatčen. V následném soudním procesu byl Tomek odsouzen k trestu smrti, ostatní obžalovaní byli odsouzeni k odnětí svobody od 2,5 do 25 let. Tomkova rodina nebyla o jeho popravě, která byla vykonána 17. listopadu 1960, nikdy informována. Dodnes není jasné, kde je Vladivoj Tomek pochován.

Foto: Praha 7

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama