reklama

Tváří v tvář smrti: Ať žije Československá republika!

reklama

Výročí založení samostatného československého státu si vedení MČ Prahy 8 zítra připomene pietou u Památníku protifašistického odboje na Kobyliské střelnici. Byla místem popravy 539 vlastenců převážně během roku 1942.

Vraždy byly aktem zbabělé pomsty za uskutečnění úspěšné akce Anthropoid – likvidace tzv. „Pražského kata“, říšského protektora Reinharda Heydricha. „Oslavy 28. října by se nekonaly, nebýt obětí těch, kteří neváhali v boji za naši samostatnost položit životy své i blízkých. Mnozí zde popravení, jako například předseda vlády Alois Eliáš nebo generálmajor Josef Mašín umírali pod kulkami německých katanů s výkřikem: Ať žije Československá republika!,“ uvedl k pietní akci místostarosta Jiří Vítek.

„Tehdy zde došlo k faktické likvidaci elity našeho národa. Stav památníku a jeho odkaz budoucím generacím je pro nás zásadním úkolem. Rádi bychom toto poměrně zapomenuté místo a jeho příběh dostali do povědomí obyvatel nejen pražských, ale i celorepublikových,“ doplnil radní Michal Švarc, který řídí rekonstrukční práce na Památníku.

Praha 8 letos nechala zrenovovat mozaiku na místě bývalého dočasného vězení popravovaných, podkladovou desku pod sochou plačící ženy v místě poprav a informační desku s návštěvním řádem. V dohledné době hodlá zrenovovat kříž s trnovou korunou, instalovat stožár s českou vlajkou a obnovit desky se jmény popravených. „K 28. říjnu jsme nechali vyrobit a nainstalovat informační desku s příběhem střelnice a nejznámějších popravených. Přijďte vzdát hold obětem i vy, památník je přístupný celoročně,“ vyzývá obyvatele Michal Švarc.

Foto: Praha 8

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama