reklama

Hypotéky letos trhají rekordy. Navzdory pandemii i vyšším cenám nemovitostí

reklama

Objemy sjednaných hypoték za prvních devět měsíců letošního roku naznačují, že rok 2020 bude jedním z nejlepších. Od pořízení vlastního bydlení Čechy neodradila ani jarní vlna pandemie koronaviru. Lidé si totiž nechtěli nechat ujít nízké úrokové sazby a stagnující ceny nemovitostí.

Hypoteční bankéři mají v posledních týdnech napilno. Jsou totiž zavaleni stovkami žádostí o hypoteční úvěry od lidí, kteří potřebují do konce roku vyřešit financování vlastního bydlení. Veronika Hegrová z online sjednávače hypoték hyponamiru.cz si aktuální nápor žádostí vysvětluje následovně: „K vyřizování hypoték se po letních prázdninách vrátili lidé, kteří po nástupu první vlny pandemie koronaviru odložili pořízení vlastní nemovitosti na pozdější dobu. Dalšími důvody mohou být také sílící obavy z dopadů druhé vlny pandemie na ekonomiku a růstu úrokových sazeb hypoték. V případě výraznějšího propouštění mohou banky ještě více zpřísnit podmínky a hypotéky by se staly méně dostupné.“ Pro hypotéku se tedy nyní narychlo rozhodli i lidé, kteří původně plánovali pořízení vlastní nemovitost například až za rok. Do konce letošního roku bude objem sjednaných hypoték gradovat a rok 2020 se pravděpodobně zapíše mezi ty historicky nejlepší.

Nevýhodou zůstává práce v rizikovém oboru
První vlna pandemie koronaviru velmi rychle změnila pohled na jistotu příjmu v jednotlivých odvětvích. S žádostí o hypotéku minimálně několik následujících měsíců pravděpodobně neuspějí například zaměstnanci v kultuře, cestovním ruchu, gastronomii či letecké dopravě. V současné situaci není vyloučeno ani další rozšiřování seznamu rizikových profesí. „Banky rovněž přísněji hodnotí podnikatele. Výše výdělků za rok 2020 je totiž u mnohých z nich nejistá a banky je mohou pouze odhadovat podle oboru podnikání. Přesná čísla budou znát až po odevzdání daňového přiznání v příštím roce,“ dodává Veronika Hegrová. Pokud zájemce o hypotéku pracuje v některém z vysoce rizikových oborů, měl by s podáním žádostí raději vyčkat. V případě zamítnutí si totiž zbytečně přidá negativní záznam do bankovních registrů. Veronika Hegrová k tomu dodává: „U každého zájemce o hypotéku sledujeme rizikovost profese a vždy se snažíme nalézt cestu, jak ji získat. Řešením může být například přizvání bonitního spolužadatele, který pracuje v „bezpečném“ oboru.“

Hypotéky podraží. Otázkou je kdy
Řada Čechů se letos rozhodla pro pořízení nemovitosti na hypotéku také z důvodu velmi příznivých úrokových sazeb. Banky již několik týdnů drží sazby prakticky neměnné, a to v blízkosti dvou procent. Dalšího zlevňování hypoték se do konce letošního roku již s velkou pravděpodobností nedočkáme. „S ohledem na nepříznivý vývoj druhé vlny pandemie koronaviru a ukončení období odkladu splátek si banky nechávají větší polštář na potenciální rizikové klienty, kteří nebudou úvěr řádně splácet. Více pravděpodobné je spíše postupné zdražování hypoték. Tuto úvahu podporují úrokové sazby u delších fixací. Hypotéky zafixované na sedm nebo deset let jsou totiž aktuálně dražší než ty s kratší dobou fixace,“ doplňuje Veronika Hegrová.

Foto: Pixabay

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama