reklama

27. Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest 2020 proběhne v září na novém místě

reklama

Pravidelný březnový termín MFF Praha – Febiofest znemožnila jen několik dní před zahájením koronakrize, organizátoři akce se ovšem myšlenky na fyzický 27. ročník v roce 2020 nevzdali. Divácky oblíbený filmový festival nakonec s upraveným programem začne 18. září, kdy ho na uzavřené projekci zahájí slavnostní předpremiéra dokumentu Karel. Zakončovacím filmem zůstává novinka japonského vítěze Cannes Hirokazu Kore-edy Pravda s Catherine Deneuve a Juliette Binoche v hlavních rolích. MFF Praha – Febiofest kromě data změnil i své hlavní kino, jeho centrem se stává Cinema City Slovanský dům. Promítat budeme také v Ponrepu, Edison FilmHub a nově v Kině Pilotů. Regionální ozvěny začnou 22. září v Liberci a skončí 8. října ve Zlíně, mezitím navštíví také České Budějovice, Ostravu, Děčín a Beroun.

Tým MFF Praha – Febiofest samozřejmě sleduje aktuální dění ohledně vývoje zdravotní situace. Veškeré informace související s opatřeními proti COVID-19 naleznou návštěvníci na festivalových webových stránkách, které budou pravidelně aktualizované. Současný stav zabraňuje pozvání mnoha hostů, připravené profily režisérů Hirokazu Kore-edy, Atoma Egoyana a Orena Movermana se proto přesouvají na další rok. Také oblíbené Culinary Cinema se otevře veřejnosti až v roce 2021. Stále však platí, že čestnou cenu Kristián letos převezmou dvě osobnosti československé kinematografie, Iva Janžurová a Milan Lasica. Herecký talent Ivy Janžurové festivalovým divákům připomenou snímky Morgiana, Penzion pro svobodné pány a Ene Bene, Milan Lasica uvede nestárnoucí pohádku Tři veteráni.

Zahajovací film

27. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest bude zahájen předpremiérou filmu Karel režisérky Olgy Malířové Špátové. Celovečerní dokumentární film Karel přináší ojedinělý pohled do soukromí a do duše Karla Gotta. Natáčení probíhalo celý rok a díky Mistrově upřímnosti a otevřenosti vznikl až intimní pohled na život slavného zpěváka. Nechybí v něm ani Mistrův pověstný humor. Tvůrci zachytili Karla Gotta nejen při jeho vystoupeních nebo setkáních s fanoušky u nás i v Hamburgu, ale především v domácím prostředí. Karel Gott ve filmu odhaluje neznámé zákulisí koncertů, i život s rodinou a soukromí, které si vždy snažil chránit.

Zakončovací film

Festival uzavře 24. září film Pravda mistrného japonského tvůrce Hirokazu Kore-edy. Snímek, jehož světová premiéra proběhla na podzim na festivalu v Benátkách, představuje v hlavních rolích loňskou laureátku ceny Kristián Catherine Deneuve, francouzskou držitelku Oscara za snímek Anglický pacient Julliette Binoche nebo amerického herce Ethana Hawka. Hirokazu Kore-eda získal mnoho ocenění. V neposlední řadě Zlatou palmu v Cannes v roce 2018 za svůj předposlední film Zloděj.

Ocenění Kristiánem

Herecké ocenění na slavnostním zahájení převezmou herečka Iva Janžurová a slovenský herec Milan Lasica. Festival připomene jeho herecký výkon filmem Tři veteráni. Na počest Ivy Janžurové budou promítnuty Morgiana, Ene Bene a Penzion pro svobodné pány.

Hlavní soutěž a její porota

Prestižní pětici snímků v Hlavní soutěži, mezi něž patří i drama Ivana Ostrochovského Služebníci z Berlinale nebo film Zemřeš ve dvaceti, který v Benátkách vyhrál cenu za nejlepší debut, posoudí tři čeští režiséři. Každý z nich také na festivalu uvede svůj film, Beata Parkanová svůj debut Chvilky, Slávek Horák novinku Havel a Jiří Mádl milostné drama Hra, v němž si zahrál hlavní roli.

Soutěž komedií

Letošní ročník, který jako programoví ředitelé poprvé vedou Marta Švecová Lamperová a Nikolaj Nikitin, připravil novou soutěžní sekci. Soutěž komedií představí sedm zábavných artových snímků z různých koutů světa, včetně držitele ceny Evropského parlamentu LUX Bůh existuje a jmenuje se Petrunie nebo vítěze bombajského festivalu Opičí muž. O vítězi rozhodne 33 vybraných filmových fanoušků. Soutěž zahájí izraelská komedie Mossad! režiséra Alona Gur Arye.

Ophüls, Pusan a další sekce programu

Diváci nepřijdou ani o retrospektivu ikonického německého režiséra Maxe Ophülse, který točil v Paříži i Hollywoodu, fokus na významný jihokorejský festival v Pusanu nebo o řadu filmových novinek, promítaných v tradičních programových sekcích (Queer Now, Docs, Panorama, Generace, TV Now) i v nově vzniklých sekcích (Delikatesy z Východu, Planet Dark). Ve spolupráci s platformou Girls in Film festival představí nové filmy nastupující generace filmařek. Amatérští filmaři ukážou své krátké snímky na téma ekologie ve finále dalšího ročníku soutěže I ty jsi filmařem!

Snížení počtu promítaných snímků, v menší míře plánované už na březen, vidí programová ředitelka Marta Švecová Lamperová pozitivně: „Méně je více. Dává nám to větší smysl. Když už filmy na festivalu máme, tak je lepší je uvést opakovaně, dát jim více prostoru a pečovat o ně. Myslím si, že každý film z našeho programu si zaslouží pozornost.”

Amnesty International opět udělí cenu nejlepšímu lidskoprávnímu filmu

Lidskoprávní hnutí Amnesty International bude letos již pošesté udělovat během festivalu cenu za nejlepší film spojený s problematikou lidských práv – AMNESTY INTERNATIONAL FEBIOFEST AWARD. „Věříme, že dodržování základních lidských práv je celospolečenské téma, a že v boji proti bezpráví nelze zvítězit bez pozornosti a tlaku společnosti. Filmy mají tu moc na problémy poukazovat. A tím se otevírá i možnost jejich řešení. Právě proto je Amnesty hrdým partnerem Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest,“ uvedla ředitelka české Amnesty Linda Sokačová, která je členkou poroty v letošním roce. V porotě zasedne také česká herečka Hana Vágnerová a Kateřina Šaldová, zástupkyně ředitelky české pobočky Amnesty International.

V soutěžní sekci budou uvedeny filmy: Vlci (režisér Samuel Kishi Leopo), Žáby bez jazyka (režisér Mira Fornay), Podzim v Honkogu (režisér Ray Yeug), Na konci je světlo (režie Suwon Shin), Syn – Matka (režie Mahnaz Mohammadi), Rozsudek (režie Raymund Ribay Gutierrez), Sole (režie Carlo Sironi).

Divácké akreditace

Volné vstupenky mohou diváci čerpat na základě diváckých akreditací. Zakoupit lze akreditace na 3, 5 nebo 8 dnů. Předprodej akreditací a výběr vstupenek je možný od 9. září na pokladnách kina Cinema City Slovanský dům nebo on-line na www.febiofest.cz.

Vstupné

Vstupné na jednotlivé projekce je 115,- Kč.

Cena divácké akreditace na tři dny je 799,- Kč, na pět dnů 1099,- Kč a na osm dnů 1699,- Kč.

Ke každé zakoupené vstupence získají diváci roušku a výherní los RONDO, díky kterému se mohou obratem zúčastnit soutěže o věcné ceny v hodnotě 15 milionů Kč. Více informací naleznete na www.febiofest.cz.

Industry

Zářijová Industry se uskuteční pouze v jediném dni. Tématem bude český film na mezinárodních trzích; výzvy a příležitosti. Jaké jsou klíčové faktory, které umožní českým producentům uspět na mezinárodním trhu? Jak přilákat zahraniční publikum, festivaly, televizní stanice a distributory? Těmito, i další otázkami se budou zabývat odborníci z Katedry filmových studií FF UK a České Asociace producentů v Audiovizi /APA/.

Culinary Cinema – filmově kulinářský večer

Vzhledem k mimořádné covid situaci se Culinary Cinema bude konat pro uzavřenou společnost. Nabídne pouze jedno speciální menu, o které se postará šéfkuchař z Grandhotelu Pupp Ondřej Koráb. Projekce filmu Čokoláda pana H. proběhne v kinosále multikina Cinema City Slovanský dům a čtyřchodové menu inspirované filmem, včetně vybraných vín, se bude podávat v přilehlé Empire Hall. Komentovanou večeři bude již tradičně uvádět moderátorka Jolana Voldánová. Tento speciální koncept propojuje aktuální kinematografickou tvorbu s jedinečným kulinářským zážitkem. Zakladateli Culinary Cinema jsou bývalý ředitel festivalu Berlinale Dieter Kosslick a kurátor Thomas Struck. Kosslick se stal nově programovým konzultantem MFFP – Febiofest a je také garantem tohoto filmově-kulinářského večera. Hlavním partnerem Culinary Cinema je společnost Potten & Pannen-Staněk Group a její Gourmet Academy.

Charitativní partner NaFilM

Muzejní instalace propojují historii se současnými technologiemi, takže si na své přijdou všechny generace. Originální exponáty, které nikde jinde nejsou k vidění, vyrábí v muzeu přímo pro jeho účely. Je možné si je vyzkoušet a díky nim se o filmu učit z vlastní zkušenosti. V muzeu se nachází nejen nejstarší promítací přístroje jako laterna magika, ale také klasická 35mm promítačka na kliku, ze které je možné si postaru promítnout film z pásu. Expozici doplňují přes dvě hodiny projekcí českých a zahraničních filmů. Součástí muzea je i ruchové studio, kde je možné si po vzoru světoznámých “brunclíků”, mistrů ruchu z Barrandova, vytvořit vlastní zvukovou nahrávku, nebo laboratoř J. E. Purkyně pro experimentování se zrakem. V závěru návštěvy si každý návštěvník může natočit svůj animovaný film, který si z muzea odnese domů.

Doprovodný program

Doprovodný program proběhne v unikátním prostoru Zahrady Savarin, vchod z ulice Na Příkopě. Návštěvníci se mohou těšit na každodenní bohatý hudební, taneční a v neposlední řadě i filmový doprovodný program. Stejně tak zde proběhne oblíbený Hospodský kvíz či workshopy I ty jsi filmařem a Industry.

Speciální projekce

K poctě Milana Lasici bude veden film Tři veteráni, který zrežíroval v roce 1983 Oldřich Lipský. Jde o klasickou českou pohádku plnou situačního humoru, kterou milují jak děti, tak i dospělí diváci. Příběh přináší silné morální poučení. Co je ve světě plném pýchy, proradnosti a ziskuchtivosti nejdůležitější? Na to musí přijít tři zasloužilí veteráni: Pankrác, Bimbác a Servác. Film mohou diváci shlédnout 18. září od 16:30 ve Slovanském domě.

Dalším filmem speciální projekce je český snímek Tichý společník. Absurdní tragikomedie se skvělým hereckým obsazením v režii Pavla Göbla. Paralelní příběhy několika hlavních hrdinů spojené zdánlivě nahodilou synchronicitou a neotřelým humorem. Pod povrchem komediálního děje probíhá příběh o něčem podstatnějším, niternějším. Jedno však neruší druhé, takže je film vhodný jak pro současné filmové diváky, tak i pro intelektuály.

Rodinné projekce

MFF Praha – Febiofest myslí i na nejmenší diváky. Pro ně si připravil animované pásmo o neustále hladových a vynalézavých kamarádech v Mlsných medvědích příbězích. Zvídaví dobrodruzi mohou vyrazit na příběhy Kita přímo na naši oběžnou dráhu v českém animovaném seriálu Kosmix. A rodiny určitě potěší premiérová projekce populárního seriálu Websterovi spojená se křtem knihy.

Festival v regionech

Na osm festivalových dnů v Praze i letos tradičně naváže regionální část MFF Praha – Febiofest. Do regionů po celé republice vyrazí výběr těch nejlepších filmů festivalu, který bude ve vybraných městech doplněn speciálním Febiofest hospodským kvízem. Festivalové ozvěny zamíří celkově do šesti měst a odstartují 22. září v Liberci. Slavnostní zakončení proběhne 8. října ve Zlíně. 22.09. – 24.09.2020 Liberec
28.09. – 30.09.2020 České Budějovice
01.10. – 03.10.2020 Ostrava
04.10. – 06.10.2020 Děčín
05.10. – 07.10.2020 Beroun
06.10. – 08.10.2020 Zlín

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama