reklama

Prahu protne lidský řetěz proti dotacím do živočišného průmyslu

reklama

Spolek Otevři oči tuto sobotu pořádá demonstraci s názvem Řetěz za zvířata – konec dotací do živočišného průmyslu. Lidé budou s transparenty stát v dlouhé řadě s dvoumetrovými rozestupy. Lidský řetěz začne u Státního zemědělského intervenčního fondu a pokračovat bude po obvodu Václavského náměstí. 

Cílem akce je upozornit na velmi vysoké dotace do živočišného průmyslu, které však podle organizátorů zvířatům nijak nepomáhají. Mezi roky 2015 a 2017 bylo do živočišné výroby vyplaceno celkem 21 miliard Kč. I přes obrovské částky, které do živočišné výroby plynou, zvířata stále trpí, jsou zneužívána a zabíjena. Živočišná výroba také prokazatelně poškozuje životní prostředí a její podpora není v souladu s klimatickými cíli EU, které se aktuálně projednávají v rámci tzv. Zelené dohody pro Evropu. 

Rozsáhlá kontrola NKÚ prokázala, že dotace v živočišné výrobě nejsou využívány efektivně. Příjemci dotací často nejsou schopni doložit faktury za výdaje, nebo jsou prostředky utráceny za předražené či fiktivní služby. 

Rozhodli jsme se uspořádat tuto akci nejen proti obrovským dotacím do živočišné výroby, ale také pro podporu dotací do výroby rostlinné. Stále více lidí vynechává živočišné výrobky ze svého jídelníčku, o to dostupnější by měly být kvalitní rostlinné potraviny. Věřím, že budoucnost je v rostlinných potravinách a jejích podpora je nanejvýš důležitá,“ vyjadřuje se k akci předsedkyně spolku Otevři oči Olga Nema.

Spolek Otevři oči chce demonstrací dosáhnout naplnění těchto tří bodů: (1) zastavení dotací do živočišné výroby, (2) vytvoření nového podpůrného programu pro přechod dotčených chovatelů k rostlinné výrobě a (3) vytvoření rekvalifikačních programů pro pracovníky a pracovnice v živočišné výrobě. 

Otevři oči je nezisková organizace usilující o zlepšení postavení zvířat ve společnosti prostřednictvím podpory a propagace veganství. „V rámci našeho spolku se snažíme inspirovat lidi k veganskému způsobu života s cílem ukončit využívání a zabíjení zvířat. Kvůli vysokým dotacím však živočišný průmysl podporujeme všichni z našich daní,“ dodává za organizační tým Tereza Vandrovcová ze spolku Otevři oči.

Řetěz za zvířata se bude konat v sobotu 15. srpna, ve stejný den, kdy měl v Praze být původně plánovaný 2. ročník The Official Animal Rights March. Ten musel být ale zrušen kvůli koronavirové krizi. 

Kdy: Sobota 15. srpna 10:30 až 12:30
Kde: Praha, Ve Smečkách 33 (před budovou SZIF), dále řetěz povede na Václavské náměstí a zakončen bude v prostoru před koněm, kde budou promítány záběry z živočišného průmyslu prostřednictvím umělecko-aktivistického uskupení The Earthlings Experience

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama