reklama

Letos se urodí méně obilovin. Co to bude znamenat?

reklama

Letošní úroda obilovin bude podprůměrná. Lze očekávat, že dojde ke zdražování pekárenských výrobků. Výkupní ceny většiny zemědělských plodin se budou držet na vysokých úrovních. Spotřebitelé by měli nadále počítat s vysokými cenami ovoce a zeleniny.

Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu bude letošní úroda obilovin slabší než v loňském roce. Základních obilovin bude sklizeno 6 784 tisíc tun, což je o 3,3 procenta méně než před rokem. Hlavní důvody spočívají v poklesu hektarového výnosu a úbytku osevních ploch.

Při srovnání s desetiletým průměrem, který zahrnuje zemědělsky úspěšné období let 2014 až 2016, je odhad letošní úrody základních obilovin o 2,5 procenta nižší. „Letošní rok lze tedy označit za podprůměrný. Nejpěstovanější plodinou je i nadále pšenice ozimá, která zabírá téměř třetinu osevních ploch,“ varuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček

Po pšenici ozimé je na českých polích druhou nejrozšířenější plodinou řepka, která zabírá 15,0 procenta osevních ploch. Řepky bude letos sklizeno 1 135 tisíc tun, což představuje meziroční pokles o 1,9 procenta. V porovnání s desetiletým průměrem je odhad letošní sklizně o 9,3 procenta nižší.

Foto: Pixabay

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama