reklama

Nezapomeňte na ty, kteří v době pandemie COVID-19 nezapomněli na vás

reklama

Chcete někomu poděkovat za nezištnou pomoc? Věnujte mu medaili Děkujeme, která vznikla díky unikátnímu společnému projektu Českého červeného kříže a České mincovny. Medaile Děkujeme vzdává hold dobrovolníkům i profesionálům. Můžete někoho také do 27. července i nominovat na vyznamenání. 

Ušil pro vás někdo roušky? Nosil vám léky a nákup? Jezdil po městě s dezinfekcí? Chcete někomu poděkovat za osobní nasazení v době nouzového stavu? Předat mu dárek trvalé hodnoty s věnováním, které mu bude navždy připomínat složitou dobu, kdy stál v první linii nebo vám na blízku? Věnujte mu medaili s portrétem Florence Nightingalové, patronky ošetřovatelek, a slovy díků v několika světových jazycích.

„Podíl z prodeje těchto medailí dostane Český červený kříž na konkrétní vybavení,“ upozornila na charitativní myšlenku mluvčí České mincovny Lenka Klimentová.  Nákupem pamětních medailí s výjimečným příběhem přispějete na dobrou věc a zároveň rozšíříte svou sbírku o mimořádný kousek. Pokud chcete poděkovat někomu, kdo vám pomohl v těžkých i výjimečných časech, pak můžete medaili použít jako dárek…

Poděkujete hned dvakrát
Obdarovanému a současně i národní společnosti Českého červeného kříže, které z každé prodané medaile dává mincovna 500, 200 či 70 korun. Balení medailí v dárkovém blistru s českoanglickým textem umožňuje vepsat obdarovanému věnování. „Zlatý dukát balíme do vínové kožené krabičky a místo pro věnování je na certifikátu pravosti,“ doplnila mluvčí. Medaile jsou nejen hodnotné, krásné, ale i sběratelsky ceněné.  Prohlédnout si je můžete i na novém e-shopu České mincovny v sekci Pomáháme.

Proč právě Florence Nightingalová? Byla inspirací pro založení Červeného kříže. Světová zdravotnická organizace při příležitosti 200. výročí od jejího narození vyhlásila rok 2020 rokem všech sester. A letos nouzový stav v souvislosti s koronavirem postavil sestry, zdravotníky, lékaře a další profese do první linie.

Autorem návrhu medaile Děkujeme, kterou Česká mincovna emituje v mosazi o průměru 37 mm, ve stříbře s váhou 31,1 g a ve zlatě o velikosti dukátu, je výtvarník Martin Dašek.

Nominujte někoho za příkladný čin
Můžete také sami navrhnout někoho na vyznamenání medailí Děkujeme. Návrhy vyhodnotí skupina zástupců ČČK a ČM a vybere 100 lidí, kterým na slavnostním večeru ČČK společně s Českou mincovnou předá mosaznou medaili, 20 lidem stříbrnou medaili a 10 lidem zlatý dukát Děkujeme. „Chtěli bychom společně tímto prvním ročníkem založit tradici, protože děkovat můžeme za pomoc a zvláštní nasazení vždy, ne jen po nouzovém stavu,“ vysvětluje mluvčí mincovny.

Uzávěrka nominaci je 27. července 2020 a formulář najdete ZDE https://ceskamincovna.cz/Data/Nominace_formular.pdf

Medailemi Děkujeme spolupráce nekončí. „V letošním roce jsme připravili jako tradičně sady oběžných mincí s tématem aktuálních akcí, tedy olympiáda v Tokiu a mistrovství světa ve fotbale. Tato sportovní klání se ale neuskuteční,  my sady přesto vyrazíme,“ uzavírá Klimentová s tím, že každá sada nese přebal, na kterém mincovna deklaruje předat část z ceny opět Českému červenému kříži na konkrétní vybavení, které ke své činnosti potřebuje. Stanou se tak unikátním sběratelským artiklem.

Foto: Červený kříž

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama