reklama

Galerie ocelových figurín slaví druhé výročí. Popřát do dalších let přišli i Michaela Kuklová či Peter Pecha

reklama

Už to vypadalo, že se Galerie ocelových figurín druhého výročí nedočká, díky rychlému rozvolňování restriktivních opatření bylo ale o důvod víc k slavení. A do dalších let přišli unikátní výstavě z dílny polského umělce Mariusze Olejnika popřát i hvězdní hosté. Jeho výtvory se kochali Michaela Kuklová, Peter Pecha, Martin Fenin, Jakub Kohák či Pavlína Jágrová.

Přes 100 ocelových exponátů v prostorách o celkové rozloze 1200 m2 v centru Prahy. To je jedinečný mezinárodní projekt, který se skládá z umělecky vytvořených exponátů z recyklovaných ocelových částí, který najdete v části staré Prahy, hned na stanici metra Můstek v krásné zrekonstruované historické budově City Palais.

A právě tam se v rámci oslav druhého výročí galerie sešli Michaela Kuklová s partnerem Josefem Wittnerem, Peter Pecha, Martin Fenin, Jakub Kohák a Pavlína Jágrová. „Je to nádhera, ale nedovedu si představit, že bych z hromady šrotu něco takového smontovala. Vše je do detailu promyšlené,“ svěřila se Kuklová, která aktuálně podstupuje hormonální léčbu rakoviny prsu a byla to tak pro ni první oficiální akce. Na tu ji doprovázel její partner Josef Wittner. „Cítím se dobře. Některé kontroly mám za sebou, ale čekají mě ještě další. Cítím se naprosto zdravá a věřím, že vše bude v pořádku,“ svěřila se Kuklová.

Pecha jako v sedmém nebi
Jako v sedmém nebi byl v Galerii ocelových figurín držitel ceny Thálie Peter Pecha, který obdivoval hlavně modely aut. Sám si ale neumí představit, že by se do něčeho podobného někdy pustil. „Můj život je krátký na to, abych něco takového udělal. Věci, které potřebuji, si dokážu udělat sám, ale že bych z nudy takhle stavěl auta, to se říct nedá,“ říká Pecha, který pojal červen slavnostně. Nejenže slavil 31. narozeniny, ale i desáté výročí se svou krásnou manželkou Kateřinou, které proběhlo sice v březnu, ale kvůli pandemii koronaviru museli oslavu odložit až na červen. „V březnu jsme si opekli buřta na zahradě a musím říct, že to mělo také své kouzlo,“ přiznal Pecha.

Nadšený z výstavy byl i exfotbalista Martin Fenin, jehož nejoblíbenější sochou postavička myšáka Mickeyho. Sice neprozradil proč, ale zase přiznal, že chystá velký návrat k fotbalu a že s Jakubem Kohákem chystá knížku, ve které na sebe chce prásknout doslova vše. „Ta knížka se bude jmenovat Na rovinu. Prozradím na sebe vše, co lidi neví. Jestli jsem zaškatulkovaný jako průšvihář, tak to je nic proti tomu, co na sebe řeknu,“ přiznal Fenin s tím, že knížku bude psát právě jeho dlouholetý kamarád Jakub Kohák, se kterým se kochal do detailu propracovanými sochami.

Jedinečný mezinárodní projekt, který se skládá z umělecky vytvořených exponátů z recyklovaných ocelo-vých částí, najdete ve části staré Prahy, hned na stanici metra Můstek v krásné zrekonstruované historické budově City Palais. Galerijní prostory se nacházejí na dvou patrech budovy s celkovou rozlohou 1200m2 a naleznete zde přes 100 ocelových exponátů.

Robot vás přivítá hned u vstupu
Galerie ocelových figurín původně vznikla v Polsku, kde umělec Mariusz Olejnik, recykloval a tvořil z různých druhů materiálů. Až když začal tvořit figuríny z recyklované oceli, vzniklo z jeho nápadu postupně 5 evropských výstav.

Sochy už nevytváří jen sám, ale pracuje na nich 120 umělců a řemeslníků z celého světa. To oni svařují matice, šrouby, řetězy a jiné kovové komponenty, které dříve byli součástí automobilů. Ocelové exponáty se skládají z milionů částí a dohromady váží desítky tun. Jedna z nejtěžších figurín je obrovský autorobot, který svou velkolepostí vítá návštěvníky hned u vstupu do budovy. Robot váží 1,5 tuny a měří 3,4 metru.

Přes 100 soch, které v Praze najdete na ploše 1200 m2, je inspirováno filmovým světem sci-fi, fantasy, pohádek, kulturou nejrychlejších aut a motorek, ale také zvířaty, videohrami a celebritami. Na své si přijde jak 3 leté dítko, tak jeho rodič, student nebo i důchodce. Děti v sochách vidí hračku, dospělí ocení spíš umělecké provedení a tisíce hodin práce na každém z exponátů. Galerie zaujme svou interaktivi-tou, jelikož zde je kontakt s exponáty opravdu povolen. S každou sochou je možné se vyfotit, podat jí ruku nebo jí dokonce obejmout. K originální fotografii napomůže třeba zapózování se zbraní jednoho ze superhrdinů nebo na samotném železném trůnu.

Foto: Galerie ocelových figurín

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama