reklama

Inflace se vrátila do tolerančního pásma. Ceny v Česku rostou rychleji, než ve zbytku Evropy

reklama

Situace v některých domácnostech začíná být kritická. Lidé přicházejí o práci a klesají jim příjmy. Na druhou stranu ceny nezbytných statků jako jsou potraviny a bydlení rostou.

„Absence zahraničních turistů snižuje tržby obchodníků. Mnozí z nich se snaží do obchodů nalákat více Čechů. Jsme proto svědky slevových akcí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Meziroční míra inflace v květnu letošního roku vzrostla o 2,9 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v dubnu. Inflace se vrátila do svého tolerančního pásma, stále se však výrazně vzdaluje od svého cíle ve výši 2,0 procenta. Vzhledem k důsledkům pandemie koronaviru lze očekávat, že míra inflace bude v následujících měsících dál klesat.

Ceny rostou rychleji
Na zvyšování cenové hladiny měly v květnu největší vliv ceny potravin. V meziročním vyjádření vzrostly například ceny ovoce o 25,4 procenta, ceny mouky o 13,9 procenta a ceny vepřového masa o 13,7 procenta. Výrazně narůstaly i ceny v oddíle bydlení. Například ceny nájemného se zvýšily o 3,8 procenta a ceny elektřiny dokonce o 8,0 procenta.

Celkově lze říct, že ceny v České republice rostou výrazně rychleji než v ostatních zemích Evropské unie, kde jsme mnohdy svědky deflace. Za růst cen v naší zemi může mimo jiné slabý kurz koruny vůči euru, který prodražuje dovážené zboží a služby. V průběhu května však začala naše měna posilovat, což by mohlo zmírnit inflační tlaky.

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama