reklama

4 fakta, co jste (možná) nevěděli o testosteronu

reklama

Testosteron je nejdůležitější mužský hormon, přesto o něm mnoho mužů ví velice málo. Je odpovědný primárně za tvorbu spermií, ale může ovlivňovat i mnoho dalších aspektů života. Jeho hladina začíná klesat zhruba mezi 30. a 40. rokem věku, v některých případech už od 25. roku. Mezi příznaky nízké hladiny testosteronu se řadí ztráta zájmu o sex, únava, chronické nemoci, tloustnutí či ztráta vlasů. Jaké informace ještě o testosteronu nevíte (a možná byste měli)?

Na hladině testosteronu závisí vše, díky čemu se stáváte vyrovnaným člověkem. Má příznivé účinky na sexuální apetit i kvalitní erekci, kromě toho však také brání tělo proti špatné náladě a dodává energii pouštět se do nových věcí. „Nízká hladina testosteronu s sebou mimo jiné nese také deprese a stres. S tím je spojena i zhoršená schopnost koncentrace nebo zhoršená paměť. Mnoho mužů si testosteron spojuje zejména se svalnatým tělem, případně se sexuální výkonností, je však pravdou, že má velký vliv také na psychiku. Muži s vysokou hladinou testosteronu jsou odvážnější, pozitivnější a jde z nich přirozený respekt,“ vysvětluje David Buchta, propagátor zdravého životního stylu.

Vybíjí se
Hladina testosteronu v těle postupně klesá. Dle Harvard Health Publication je normální hladina testosteronu u zdravých mužů mezi 270 do 1070 ng/dl. S postupem věku se ale přirozená hladina testosteronu obvykle snižuje o 1 % až 2 % a k poklesu může docházet již od 25. až 30. roku života. Dalšími příčinami kromě věku jsou především nezdravý životní styl, stres, nedostatek spánku a alkohol. Tedy, „zajít s klukama do hospody po těžkým týdnu na uzený a šest piv“ je přesná a silná facka vašemu skutečnému mužství. Podpořit jej naopak můžete zdravým životním stylem.

Na jeho získání zpátky nepotřebujete doktora
Stačí začít změnou jídelníčku. Nebojte, nejde o žádné diety. Vajíčka, červené maso, ale i chilli, ořechy nebo batáty by se měly na vašem talíři objevovat častěji. „Jídelníček, který prospívá zvyšování hladiny testosteronu by měl být bohatý na zdravé tuky, velmi pomáhá například avokádo. Zlatá střední cesta je držet svůj denní příjem z tuků okolo 35 % – 40 %. Zbytek je vhodné doplnit zejména proteinem a správnými sacharidy, které jsou pro testosteron opět velmi důležité,“ doporučuje David Buchta. Bohatým zdrojem látek jsou také byliny, které lze přijímat jak v jejich surové podobě, tak pomocí doplňků stravy. Významnou bylinou je například kotvičník zemní nebo pískavice řecké seno.

Co se týče pohybu, pomáhá zejména intenzivní cvičení, jako jsou mrtvé tahy nebo bench press a tlak s velkou činkou. Cílem by měla být spíše větší váha s nižším počtem opakování. Velmi vhodné jsou také vysoko intenzivní cvičení neboli HIIT jako například sprint na rovině, sprint do kopce, kruhový trénink nebo vysoko intenzivní jízda na kole.

Hladinu testosteronu můžete zvýšit dostatkem sexu
Testosteron a sex jsou úzce propojeny, a právě dostatek sexu může tvorbu testosteronu podpořit. V jedné studii například vědci změřili ze slin hladinu testosteronu 44 mužům předtím, než vešli do erotického klubu. Poté co pánové vyšli zpět, byl jim znovu odebrán vzorek slin. Mužům, kteří měli v klubu sex, se hladina testosteronu zvýšila o 72 %. Oproti tomu druhá skupina mužů, která zde byla pouze „na čumendu“, zaznamenala navýšení o pouhých 11 %. Vzájemná závislost testosteronu a sexu je tak jasná.

Foto: Pixabay

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama