reklama

Nenechte, aby vás horko dohnalo do ordinace urologa

reklama

Zvyšující se teploty ale nedostatečně navýšený pitný režim mohou nepříznivě ovlivňovat naši moč a odhalit ledvinové kameny. Při dodržování správné životosprávy můžeme vznik kamenů eliminovat.

Vznik ledvinových kamenů ovlivňuje celá řada faktorů, většina z nich úzce souvisí s tím, jakým stylem žijeme. Nejrizikovější jsou nadváha, kouření a přijímání vysokoproteinové potravy. Močové kameny vznikají tehdy, je-li pH moči dlouhodobě příliš nízké. Z počátku o nich nemusíte vůbec vědět, můžete mít bolesti při močení nebo se rovnou objeví ledvinová kolika, u které je nutný okamžitý zásah urologa.

Nedostatečný pitný režim probudí spící kameny

Právě blížící se letní období a s ním spojené vysoké teploty mohou vést ke zhoršení stavu u těch, kteří se s tímto problémem již někdy potýkali. Současně však mohou mít nepříznivý vliv i na lidi, kteří dosud netuší, že by se jich léčba ledvinových kamenů mohla týkat. O tekutiny naše tělo přichází nejen vylučováním, ale v létě zejména také pocením a zvýšeným vypařováním při fyzické aktivitě. Lidé bohužel často nemyslí na dostatečný pitný režim, který by byl úměrný v teplých měsících se zvyšujícím ztrátám tekutin.

Moč je hypersaturovaný roztok, ve kterém se nacházejí kromě jiného i kamenotvorné látky. Především v teplých měsících je třeba příjem tekutin zvýšit, aby moč nebyla ještě více koncentrovaná. Zároveň zvýšený příjem tekutin částečně zvyšuje pH moči, a to především tam, kde pacient nedodržuje nízkobílkovinnou stravu,“ vysvětluje vliv dostatečného příjmu tekutin na ledvinové kameny urolog MUDr. Pavel Drlík.

Jak v létě předcházet problémům s ledvinovými kameny?

  1. Navyšte pitný režim

Jako první je třeba upravit pitný režim. Pacienti s ledvinovými kameny by měli přijímat minimálně 2 litry tekutin denně a v letních měsících až 3 litry. Při navyšování příjmu tekutin je důležité brát v potaz vlastní tendenci k pocení, teploty, ve kterých se pohybujete a míru aktivity.

  1. Pozměňte svůj jídelníček

Dalším důležitým faktorem, který působí preventivně proti tvorbě anebo zhoršení ledvinových kamenů, je přizpůsobení jídelníčku. „Doporučujeme restrikci příjmu živočišných proteinů, soli a normální příjem vápníku. Mléčné výrobky je ideální přijímat mezi hlavními jídly. Část vápníku a šťavelanů se tak totiž vysráží ve střevním traktu a odejde se stolicí,“ radí MUDr. Drlík.

  1. Pomozte si správnými bylinkami

Pozitivní vliv na boj s ledvinovými kameny mají i některé bylinky. Vyzkoušet můžete třeba tu s názvem Chanca Piedra. Tato volně rostoucí bylinka v deštných pralesích Amazonie a jiných tropických oblastech přispívá k udržování normální funkce močové soustavy, činnosti močového měchýře a toku moči.

  1. Vyhněte se pivu i cole

Byť jako Češi občas rádi věříme, že naše skvělé pivo je lékem na vše, u ledvinových kamenů má potvrzený opačný efekt. Zvyšuje množství kyseliny močové v moči a tím posouvá pH špatným směrem. Nepříznivý vliv mají také kolové nápoje, která v sobě mají kyselinu fosforečnou i cukr. Obě tyto látky mohou přitom zvyšovat riziko vzniku kamenů. Pokud se tedy v létě budete chtít něčím studeným osvěžit, objednat si můžete s klidným svědomím minerálku s citrónem. 

  1. Sáhněte po pomocníkovi

Patříte-li do skupiny těch, kteří se s ledvinovými kameny potýkají opakovaně, můžete zvážit dodávání vhodných látek formou doplňků stravy. Pomoci vám mohou například citráty. Jsou to soli kyseliny citronové, které mají v lidském organismu schopnost vázat se s vápníkem, snižují jeho koncentraci v moči, a tak mohou pH moči zvýšit. Za příznivých okolností navíc alkalizace může vést k pomalému rozpouštění některých kamenů a zabránit jejich další tvorbě.

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama