reklama

Kupka: Policejní prezident by měl vysvětlit, proč útvar extremismu a terorismu vyšetřuje středočeskou záchranářku

reklama

Záchranářka, která upozornila na nedostatek ochranných pomůcek v probíhající koronavirové krizi, čelí trestnímu oznámení. Podal ho Středočeský kraj v čele s hejtmankou Jaroslavou Porkornou Jermanovou. Případ dostali kriminalisté z odboru extremismu a terorismu. Ze židlí to zvedlo celou řadu politiků. Martin Kupka se rozhodl napsat dopis policejnímu prezidentovi, který přinášíme v plném znění.

Vážený pane policejní prezidente,

obracím se na Vás ve věci vyšetřování ohledně otevřeného dopisu středočeské záchranářky Veroniky Brožové a zpravodajského portálu Náš region. S informací o vyšetřování přišel pořad Reportéři ČT a vzbudil ve mě celou řadu vážných otázek. Zveřejnění dopisu a následné vyhrožování záchranářce ze strany vedení kázeňským postihem sleduji jakožto krajský zastupitel a poslanec od začátku velice důkladně. Mohu říci, že na první pohled je zřejmé, že otevřený dopis záchranářky neobsahuje nic, co by mohlo být právně kvalifikováno jako trestný čin. Nejedná se o pomluvu, obecné ohrožení, ani žádný jiný trestný čin. Nyní už je navíc prokázáno, že tvrzení uvedená v dopise byla pravdivá a došlo i k omluvě ze strany paní hejtmanky.

Po konzultaci s odborníky a vzhledem k výše uvedenému nechápu, proč se tím policie zabývá. Případ by měla odložit okamžitě jako zjevně bezdůvodné podání. Pozastavuji se také nad podobou otázek Policie ČR adresovaných vyšetřovaným osobám, které Česká televize zveřejnila.

Rád bych se také zeptal, proč se případem zabývá útvar extremismu a terorismu. Už to musí nepochybně vyvolávat naprosto neadekvátní tlak na záchranářku, média a obecně svobodu slova.

Dovoluji si Vás požádat o vysvětlení tohoto případu.

Mnohokrát děkuji.

S úctou
Martin Kupka
poslanec a krajský zastupitel

Foto: archiv M. Kupky a Facebook

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama