reklama

Svatba lásku nezachrání. Jak poznat přechozený vztah?

reklama

Jste v dlouhodobějším vztahu a přišly problémy? Tak možná řešíte, zda se jedná se o vztahovou krizi. Nebo zda pouze opadla prvotní zamilovanost a vztah se dostal do běžného stereotypu, který potká většinu párů po pár letech. Může to ale také znamenat, že vztah je u konce a nemá cenu za něj „bojovat“.  Se vztahovou terapeutkou Ing. Lenkou Matoušovou z projektu Servis vztahů, který patří pod obecně prospěšnou společnost Women for Women založenou manželi Tykačovými, se podíváme na téma tzv. přechozené vztahy.

Jak poznat, že jste spolu ze zvyku?
Vztahy jsou natolik individuální, že je velmi těžké definovat, co je a co není přechozený vztah. Obecně se za přechozený vztah považuje takový vztah, ve kterém spolu partneři setrvávají tak nějak ze zvyku, z nedostatku jiné příležitosti nebo odvahy svůj život od základu změnit. „Jedná o vztahy, kde chybí intimita, vášeň, přitažlivost. Partneři spolu žijí spíše jako spolubydlící a mají pocit, že jejich vztah nikam nevede. Přechozený vztah je však především vztah, který se přestal vyvíjet, o který partneři přestali pečovat. Přestali se vzájemně vztahovat, zajímat se o svět toho druhého, o jeho prožívání i potřeby. Každý z partnerů postupně začal žít ve svém světě a tyto dva světy se čím dál méně protínají,“ říká terapeutka Ing. Lenka Matoušová ze Servisu vztahů, který patří mezi projekty obecně prospěšné společnosti Women for Women.

Kdy se vyplatí za vztah bojovat?
O vztah se vyplatí bojovat vždycky, když nám v něm bylo dobře, svého partnera si vážíme, jen to mezi námi začíná vyhasínat nebo těžknout. Vždycky se také vyplatí bojovat o vztah, když máme děti.

Je nějaká hranice, kdy začíná být vztah přechozený?
U přechozeného vztahu nejde o žádné hranice, přechozený vztah je spíše plíživé vyhasínání a pozvolně narůstající nespokojenost. Vzájemně se přestáváme zajímat, přitahovat, vztahovat a tyto pocity zažívají oba partneři podobně. V takové situaci si oba musí uvědomit, zda chtějí začít o vztah znovu pečovat, investovat do něj svůj čas a energii, nebo zda bude lepší vztah ukončit.

Svatba lásku „nezachrání“
Každý vztah prochází zákonitě určitými fázemi a občasnou více či méně znatelnou krizí. Hodně záleží na tom, jak jsou partneři emočně inteligentní, což ovlivňuje, jak umí své krize řešit i jak dlouho určitá krize jejich vztahu trvá. Mnoho páru již nefunkční vztah snaží „restartovat“ například svatbou. Říkají si, že by jim mohla dodat novou energii či dokonce lásku. Může pomoci krátkodobě, přípravy, očekávání něčeho nového atd. Samotná svatba ale za partnery nevyřeší to, jak dobře se o svůj vztah starají, zda je jim ve vztahu dobře a zda se do budoucna dokážou dívat stejným směrem.

Nejčastější signály přechozeného vztahu?
Nejčastější znaky vyhasínajícího, tzv. přechozeného vztahu jsou: pocit, že to nikam nevede, odcizení, nezájem o toho druhého, nuda, nedostatek intimity, touhy, přitažlivosti. Přestáváte se dotýkat, cítíte, že nemáte nic společného, chybí vám vzájemné propojení, pocit spojenectví. Poznáme to podle toho, že nám v takovém vztahu není dobře, netěšíme se na společné chvilky, nezažíváme napojení, porozumění, vztah nás více vyčerpává, než nabíjí. Cítíme se sami, ačkoliv jsme doma dva, nemluvíme o sobě s partnerem hezky, vidíme na partnerovi více chyb než hezkých věcí, všichni ostatní nám připadají atraktivnější. Nevidíme důvod, proč být spolu a zároveň nemáme silný impulz, důvod nebo odvahu odejít,“ dodává terapeutka Lenka Matoušová.

Tyto příznaky nepřichází najednou, přes noc. Většinou si postupně více a více uvědomujeme svoji nespokojenost ve vztahu, cítíme, že něco není v pořádku a taky, že to asi samo nepřejde. Je potřeba najít odvahu spolu s partnerem začít na vztahu pracovat nebo se rozejít. Ani jedno není snadné, obě cesty mohou být bolestivé, ale obě vedou ven z tohoto začarovaného kruhu k něčemu novému. Pomoci vztah udržet a znovu oživit může například návštěva párového terapeuta.

Foto: Pixabay

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama