reklama

Další oběť COVID-19: Ennstal Classic, Grand Prix von Gröbming

reklama

Vedle Heinze Prüllera to byl především Helmut Zwickl, kdo od poloviny 60. let cestoval po světě, aby rakouské fandy prostřednictvím televize, radia, novin a knih informovali o úspěších národního hrdiny Jochena Rindta. Když Rind zemřel, „vrhli“ se oba na Nikiho Laudu, pak na Gerharda Bergera, Karla Wendlingera a Alexe Wurze. Také příznivci motorsportu v Čechách z jejich reportáží čerpali – ať už to bylo před obrazovkou v pohraničí, nebo prostřednictvím přeložených článků a knih.

Oba zapálení novináři se stali nejen intimními znalci zmíněných sportovců, ale i pevnou součástí cirkusu formule 1 a přáteli Bernieho Ecclestonea (Brit totiž nikdy nezapomněl, na staré “spolubojovníky” z dob, kdy jeho show ještě zdaleka nebyla tak populární, jako dnes).

Už dobrých deset let ovšem není Prüllera s Zwicklem v paddocku Grand Prix vidět. Heinzovi brání v pohybu pokročilá Parkinsonova nemoc a Helmut o moderní pojetí sportu ztratil zájem. To ovšem zdaleka neznamená, že by Zwickl zahálel. Již koncem 90. let se vrhl na realizaci svého snu, to jest  organizaci podniku, při kterém se publiku prezentují vozy a jezdci, které tyto pamětník “uznává”: Ennstal Classic.

Z relativně nevinné projížďky veteránů malebným údolím podél štýrské řeky Enns (prvním vítězem byl geniální Walter Röhrl) se během posledních dvou dekád vyvinul největší historický podnik Rakouska, pravidelně kulminující senzační demonstrační jízdou ulicemi městečka Gröbming. Organizace podniku je pro Zwickla v mezičase “full time job” a je do ní zapojena i celá jeho rodina. S úspěchem: Díky jeho “starým dobrým konekcím” se v Ennstalu

již představili hvězdy jako Stirling Moss, Jackie Stewart, Tony Brooks, John Surtees, Mario Andretti, Jacky Ickx, Arturo Merzario, Nanni Galli, Nino Vacarella, Marie-Teresa de Filippisová, Michele Moutonová, Sebastian Vettel, Niki Lauda, Mike Thackwell, Rauno Aaltonen, Bjorn Waldegaard a další a další… O krásné přehlídce vozů milionových hodnot ani nemluvě. Návštěvu Ennstal Classic 2021 mohu jen a jen doporučit – těšme se tedy na 24. červenec 2021…      

Text a foto: Roman Klemm

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama